Žiješ na slevách, umřeš na slevách…jako supermarkety


„Krize zničila věrné zákazníky. Zákazníci v poslední době nakupují hlavně podle slevových akcí. To se obchodníkům nelíbí, protože jim časté slevy ukusuji ze zisků.“  Takhle popisují novináři situaci supermarketů na českém trhu. Souhlasím s DŮSLEDEKEM  a nesouhlasím s PŘÍČINOU.

Zde jsou fakta, potvrzující DŮSLEDEK – neexistenci věrných zákazníků:

  • 70% procent domácností sleduje akční nabídky obchodních řetězců
  • Průměrná sleva na letácích činí 24%
  • Frekvence nákupů vzrostla během posledních 3 let na trojnásobek

PŘÍČINOU ale není krize, hlavní důvodem je strategie obchodních řetězců posledních let konkurovat si hlavně pomocí slevových akcí a naprosto ignorovat jakýkoliv faktor, který přináší zákazníkovi nějakou hodnotu. Jak by řekl můj oblíbený večerníčkový laboratorní potkan z Prahy Eda: “Pánové, máme problém!“ Naštěstí nejsou všichni z Prahy a například krysáci z vesnického smetiště by určitě navrhli řešení, které umožní vytvořit obchodníkovi DLOHODOBOU konkurenční výhodu. Zde je jedno z nich:

1)      Prioritizace – Řetězce se musí zaměřit na 20% zákazníků, kteří generují většinu výnosů

2)      Segmentace – Tyhle zákazníky je nutné identifikovat a najít i necenové incentivy

3)      Loajalitní program – Tyhle zákazníky je nutné udržet a hýčkat je

Chtěl bych tohle řešení demonstrovat na současném českém trhu. Veškeré zdroje informací pochází z mojí zkušenosti – zákazníka, který nakupuje pro celou rodinu a utratí měsíčně za potraviny mezi 5 a 10 tisíci Kč, tzn. znám pohled zákazníka, ale nemohu je podložit daty.

České supermarkety se dají rozdělit do tří skupin na základě toho jaké benefity nabízí (produkty, služby, brand) za jakou cenu.

Cheap – reprezentuje Lidl a Penny s nabídkou „málo peněz za málo muziky“. Málo potravin se zavedenými značkami. Neznačkové potraviny těsně nad úrovní poživatelnosti. Kultura nákupu neexistuje viz. dlouhé fronty a žádná nabídka jiných obchodů.

Confused – protože Tesco a Albert mi připadají zmatené. Hledají svoji identitu mezi pouze levnou nabídkou a hodnotou pro zákazníka. Tyhle firmy občas překvapí (zatím spíše úsměvně) jako Albert s nabídkou igelitky zdarma, když čekáte ve frontě u pokladny

Convenient – Většinou malé večerky a lokální obchody, které poskytují zákazníkovi pohodlí nákupu blízko či v noci a nechají si za to zaplatit.

Pak tam vidím nezařazené vyděděnce v pozitivním smyslu. Kaufland s nízkou cenou, nabídkou kvalitních uzenin, ovoce a zeleniny, značkových potravin a dalších obchodů. Globus – dražší ceny se širokou nabídkou kvalitních potravin.

V minulosti se všechny řetězce snažily vyprofilovat směrem dolů a zaměřit se na cenu, tohle funguje jedině, když ztracenou marži naženete nárůstem zákazníků. Ve chvíli, kdy stejnou strategii uplatňuje celý trh, ale žádní noví zákazníci nepřijdou a jenom poklesnou marže. Výsledkem je propad zisků, nářek obchodníků, nízká loajalita zákazníků…

No a v téhle chvíli se začíná dít něco zajímavého:

1) Lidl nasadí masivní reklamu – Moji známí nakupují v Lidlu a snaží se změnit vnímání svého brandu a posunout ho doprava

2) Albert nasadí masivní reklamu s krásnými lidmi oblečenými v červených kondomech – Máme ceny pod dohledem a snaží se posunout dolů ke Kauflandu a Lidlu

3) Tesco nasadí loajalitní program – Club card a chce se posunout doprava

Největší naději na úspěch má Tesco, ovšem záleží zda nasbírá, využije data a dokáže identifikovat a přitáhnout ty nejlepší zákazníky a nabídnout program, který je nejen atraktivní, ale i zároveň ho nebude stát více, než vydělá. Lidl jde dobrým směrem, pokud ale nezmění nabídku, nebude mít reklama dlouhodobý účinek. Albert je úplně mimo, bude zařezávat ceny, klienti nepřijdou a pokles zisků se projeví v horší nabídce.

No a já si budu muset ještě počkat než se objeví, obchoďák s kvalitní nabídkou potravin, bez front (necenové benefity) a loajalitním programem, který mi bude nabízet slevy na dobrou šunku, pivo od Bernarda…

46 komentářů

  • i já čekám

    I já čekám, až se objeví obchod, který mi bude vyhovovat – já vůbec netuším, co co stojí, jsem naprosto mimo, když někdo řekne „tam mají cukr za 9,90“, nevím, jestli to znamená, že je levný nebo že je drahý… – já chci obchod, kde budou mít většinu jídla kvalitního a ne levného, abych důvěřovala, že jídlo je dobré a že mu můžu věřit – jako v dobrých restauracích… myslím, že je nás víc a nechápu, proč nikdo nechce naše peníze!?

    To se mi líbí

    • Jistě !!!!!!!!!!
      A chudí ať se jdou pást, slevy na odporných, starých, žluklých, mrtvých potravinách, které jsou už jenom hmotou do žaludku, nemají ani chuť ani vůni, a dnes lidé ani nevědí co jak má opravdu chutnat, snědí i ochucený polistyren, jen když je něco v břiše, potraviny jsou odpornou směsicí chemie a velkovýroby, uvidíte- li jednou postupy, při výrobě kuřecí šunky od počátku do konce, zemřete raději hlady.

      To se mi líbí

  • jinak ti tam vypadla Billa, coz mam pocit, ze kdysi melo bejt kvalitnejsi zbozi, nevim, kam se posunuli dneska…..a co se tyce kvality za drazsi cenu, podivejme se jak dopadla Delvita a Julius Meinl….proto mozna vischni jdou po nizke cene, jak slepice po flusu

    To se mi líbí

  • Dobry den,

    super postrehy. nechcete se potkat a dat kafe?
    Michal Stadler
    marketingovy reditel, Tesco Stores
    M 602681615

    dejte vedet

    PS: price mapu uz mam v kancelari na nastence

    To se mi líbí

    • Poslouzim nekolika duvody, proc v Budejicich nenavstevuji Tesco kdyz nemusim… Takze duvody pro hypermarket: – otevrene „dve“ kasy, takze fronty cekani, prazdne regaly, tragicke ovoce+zelenina, pecivo vyjezene, s masem jsem mel nekolik zkusenosti ze se zkazilo drive nez bylo deklarovano, atd. takze uz nikdy vice dekuji. Tesco ve meste, bordel v prodejne (porad jako by se doplnovalo zbozi, ale nikde nikdo, bedny vsude), fronty. Ale tam jeste chodim kdyz potrebuji rohlik k veceri, protoze je to ve meste a cestou, ale to co tam je nechapu a pokud tam zavita jakykoli manazer tak ty problemy musi vudet pri prvni neplanovane navsteve. Jinak navstevuji Globus a jeho strategie a fungovani mi plne vyhovuje.

      To se mi líbí

      • Já jen dodám, že to samé platí o Tesco Pardubice v centru.
        Chodím do globusu, mj. protože jemu jako jedinému věřím ohledně masa.

        To se mi líbí

      • Přátelé, jako byste mi hovořili z duše o Tescu v Brandýse nad Labem. Než ho postavili, tak to tady byla bída – Penny, Plus, Lidl, jeden větší humus než druhej. K Tescu po jeho otevření všichni hleděli s nadějemi a zpočátku i nadšením – ceny sice byly lehce vyšší, ale super široká nabídka, všechno čerstvé, uklizeno, žádné fronty. Permanentně narváno, ale otevřeno hodně kas, takže to šlo rychle. Vydrželo to dva tři měsíce.

        Dneska je brandýské Tesco jen o něco menší tragédie, než sousední Lidl a Penny. Pod cedulemi o bohaté nabídce prázdné regály, dlouhé fronty pod transparenty hlásajícími „stojí-li u kasy více než dva zákazníci, uděláme vše pro to, abychom otevřeli další“, ovoce a zelenina hodně staré a zvadlé pod reklamou o stále čerstvých plodech, původní zajímavé zboží a široký sortiment vyměnily základní levné druhy, všude bordel, prázdné krabice, nepříjemně často najdu v regálech něco prošlého, zkaženého či dokonce plesnivého. Lidí v důsledku toho chodí do krámu samozřejmě výrazně méně (sic i přesto se prodejně daří udržet si dlouhé fronty u kasy), i my si často radši najdeme cestu do 10 km vzdáleného Globusu na Černém Mostě. Škoda.

        To se mi líbí

      • Tesco Kolín - špatná zkušenost

        Zhruba před rokem a půl jsem měl otřesnou zkušenost se zaměstnancem ochranky v Tescu Kolín. Došel jsem si normálně nakoupit, normálně zaplatil a nechal doklad na pokladně. NEJSEM POVINEN SI HO BRÁT. Paní na pokladně mi špatně odčipovala salám – stane se. Při východu z obchodu začal pípat rám pochopitelně. Vrhnul se ke mně sekuriťák že mi musí zkontrolovat nákup a ať mu předložím doklad o nákupu. Řekl jsem mu že ho nemám protože jsem si ho z pokladny nevzal. On na to že ho mít MUSÍM a začal být hodně nepříjemný. Samozřejmě ho mít nemusím – proč bych musel – jaký zákon mi to nařizuje? Nicméně dosud se dala situace snadno vyřešit – dojít na pokladnu, zajistit účet a zjistit v čem je problém. To by ale zaměstnanec Tesca nesměl být totální idiot. Místo rozumného jednání typu „nezlobte se musíme to nějak rozumně vyřešit navrhuji dojít na pokladnu a zjistíme v čem je problém“ z něj vypadla věta „tak ty jsi kradl kamaráde!!!“ To mne totálně vytočilo takže jsem po něm hodil nákupem. Došel jsem na pokladnu, vzal si tam doklad, dal ho tomu idiotovi který zkontroloval nákup, odčipoval salám a celou dobu co to dělal mlel něco o tom, že jsem to přehnal, že bude bitka a že mi zláme kosti. Škoda že tu bitku nevyprovokoval – kdyby na mne sáhl prohodil bych ho výlohou. Od té doby jsem rok nevstoupil do Tesca. Za poslední půlrok jsem tam byl možná 2x – Dříve jsem v Tescu dělal 2 týdně velký nákup. Po této zkušenosti jen drobnosti když mají jinde v noci zavřeno. Již nikdy se k této společnosti nevrátím.

        To se mi líbí

  • Albert dělá reklamu, na něco co není pravda!! Tvrdí že je nejlevnější a přitom pokulhává za Kauflandem, Tescem ….

    Já sám podle reklamních letáků nenakupuji, ale podle toho jak stojí zhledem bydliště.

    A je rozdíl ochod ve větším městě např. Kaufland a ten samý v menším kde např. květák skoro vůbec, švěstky sice levné ale už se tomu nedá říct švestky, a často vyprodaný chleba…

    To se mi líbí

    • pricing idiot

      Mate pravdu, ze Albert nemusi snizovat ceny automaticky, kdyz na to same dela reklamu. Snazi se snizit „cenove vnimani“ reklamou. To ma vyhody, nestoji vas to to penize na slevach a zakaznici vas vnimaji jako levnejsi, ale i nevyhody, zakaznici to mohou prokouknout a pak budou teprve nastavany….
      Kazdopadne ani snizeni „cenoveho vnimani“ neni dle meho nazoru dlouhodobe reseni.

      Diky za komentar

      To se mi líbí

  • Ono taky záleží na konkrétním obchodu. Řetězec může mít strategii takovou nebo makovou, ale pokud je vedoucí konkrétního obchodu lempl a zaměstnává lepmply, nic koudného z toho nebude.

    To se mi líbí

    • pricing idiot

      Konkretne u retezcu musi byt strategie individulani na zaklade lokalnich podminek. Napr. Tesco obklopene ctyrmi Lidly na predmesti, bude muset zvolit jinou strategii nez Tesco na Narodni tride. No a samozrejme exekuce, to muze cele znicit. Takze, kde je lempl, tam vam nic nepomuze. Tohle ovsem plati pro kazde odvetvi. Diky za komentar

      To se mi líbí

  • Moc dobře jste to napsal. Taky se přidávám k těm, kdo chtějí obchod s kvalitníma potravinama, taky nevím, jestli cukr za 9,90 je moc nebo málo, no a taky vyzobávám slevy na tom, co aktuálně nejvíc potřebuju, a kromě toho – např. drogerii v supermarketech vůbec nenakupuju, protože na internetových drogeriích to vyjde mnohem, mnohem levněji, takže šampony, toaletní papír a dětské pleny by pro mě v obchodech vůbec nemusely být – vůbec nechápu, kdo kupuje ty pleny kus za 5,70 Kč, když na netu a na aukru se dá všecko, naprosto všecko koupit kus za 3 Kč a méně. V obchodech oceňuju kvalitní potraviny a kulturu prodeje – Albert se mi zhnusil tím, jak mají všude bordel po podlahách, jako v Tescu, člověk leze přes prázdné krabice, bláto a binec na zemi není vyjímkou a olej abych hledala někde mezi kočičím krmením a ponožkama…proto nejradši chodím do Intersparu ve Štěrboholích, který je už 10 let stejný, slušný, čistý, prostorný, bez přídatných palet nastavěných tak, aby se člověk už vůbec nikam s košíkem nevešel…tož tak:)

    To se mi líbí

  • Zajímavý článek, jako zákazník mám na 90% stejný názor, jen bych si dovolil mírně nesouhlasit se zařazením albertu – sice se nyní profilují jako low cost, ale pořád nabízejí kvalitní potraviny za vyšší ceny – vyhovují mi daleko více než tesco nebo globus.

    To se mi líbí

    • No nevím. Maso v Albertu nic moc, rohlíky za 1.50, když globusovské rohlíky za 1.50 jsou úplně na jiné úrovni. A nejednou anketou bylo maso z Globusu vyhlášeno za nejlepší 🙂

      To se mi líbí

  • Letáky mi většinou nechodí…nevím,co co stojí..spíše odhadem,ale mohu říct, že se snažím nakupovat kvalitní potraviny..Penny nenavštěvuji,v Liedlu se dost zlepšily..připlatíte si,ale segment kvalitních najdete,souhlasím že Albert je zmatený, no a Tesco má své značkové stálice, velmi však záleží na lokalitě…přijde mi jiný na Zličíně ,na Andělu,v Prostějově i ve Val.Meziříčí,to lehce mate….jako by každé Tesco měla „jinou náladu“ BZ

    To se mi líbí

    • Všechny naše SUPER, jsou smetištěm a odpadním odbytištěm obchodů od Plzně na západ, nakoupíte-li a ochutnáte jejich potraviny, stejné značky, nedá se to srovnat a vy všichni si myslíte bůhví co v SUPER smeťácích nenakupujete za kvalitu, všichni se zamyslete a usilujte o to aby v Čechách byli zase České obchody s Českým zbožím a s Českou kvalitou a na licencovaných výrobcích, aby nás neokrádali ještě navíc i naši vlastní Čeští výrobci.

      To se mi líbí

  • obrovské rozdíly podle místa

    článek je dobrý, ale má to háček – ty obchody jsou v každém městě naprosto rozdílné
    nedá se srovnat např. Tesco v Praze a v HK, to samé Globus Praha a Pardubice, i když tady už takový rozdíl není
    na hodně malých městech můžou být i low cost obchody vcelku dobře zásobené, ve velkých je to skutečně plevel atd.

    To se mi líbí

  • Jaroslav Moravec

    Jak vidim ze sveho okoli i z diskuze, neda se cely obchodni retezec zaradit podle jednoho obchodu. Znam Albert v Brne v pasazi sfinx, ktery je naprosto spickovy, ale druhy na merhautce by meli zavrit. A je to o lidech a manazerovi prodejny a pak dal je to na tom, co s tim delaji tam vys.
    Na druhou stranu tyto dva alberty naprosto reflektuji svou lokalitu.
    Skoda take, ze Billu nenavstevujete, u me na druhe misto hned po Intersparu.
    dik za clanek, ktery nakonec se da vztahnout i na jine veci/obory, kde je situace stejna.

    To se mi líbí

  • Díky za pěkný článek, jen k tomu Albertu. Dal bych ruku do ohně za to, že se příliš neobtěžovali testovat to in-store umístění těch panáků. Mě osobně vždycky hrozně vylekají, když na ně v obchodě narazím: http://images.plurk.com/457460_dad2f053976e1728ee589e265634e231.jpg A co jsem se bavil s pár lidmi, nejsem sám :-/

    To se mi líbí

  • Budu trošku bránit obchody.

    Základní problém je, že je nás jen 10 mil., a přání obchodů je tak na 15 mil.

    Jsou ve své podstatě dvě cesty možného vývoje v boji o zákazníky:

    1, Snižování cen.
    2, Monopolizace.

    Variantě 2 brání Antimonopolní úřad.

    Takže bude probíhat jen varianta jedna do doby, než se vyčerpá prostor pro zisky. Je zatím obstojný.
    V každém případě po nějaké době musí zákonitě přijít okamžik, kdy to třetina obchodů bude muset nuceně zabalit.

    Kdo chce kvalitu, bude si muset začat hýčkat místního maloobchodníčka. Cesta ke kvalitě přes řetězce je nemožná.

    To se mi líbí

    • Kdyby to tak bylo, tak třeba Apple nikdy neuspěje. Bojovat o zákazníky se skutečně dá buď cenou NEBO tím, že vytvoříte něco unikátního/jedinečného/přínosného/v něčem natolik skvělého, že se to bude šířit jak lavina.

      To se mi líbí

  • Tesco Club Card

    K tesco Club Card: aby mohl obchodní řetězec správně cílit svoji marketingovou kampaň a obecně jakoukoliv aktivitu pro zvýšení zisku, nejsou snad důležitější informace, než kdo k vám chodí, odkud chodí, jak klient reaguje na akce, jaký klinet reaguje na akce atd.

    tesco Club Card je ideální příklad takovéhoto monitoringu klienta. Samozřejme musí mít klient nějakou motivaci se takto nechávat monitorovat a tak je na Club card nabalená jakási vidina slevy při jejím používání. (což samozřejmě i nutí zákazníka se do tesca vracet a nakupovat tam).

    To, jak jsou tyto informace o chování a reakcích klienta důležité je vidět i na tom, jak masivně tesco Club Card podporuje a jak do Club Card investuje nemalé finanční prostředky.

    Jakmile bude mít Club Card dostatek kleintů, může se Tesco začít pouštět i do „bizardních“ pokusných akcí (ať už slevových nebo jiných) a může tak testovat chování klentů (uvidíme, jak bude tesco v tomto směru odvážné). Tyto informace mu dají náskok oproti jiným řetězcům.

    To se mi líbí

    • pricing idiot

      Navic Tesco muze vyuzit zkusenosti napr. z UK, kde uz Club Card funguje.

      To se mi líbí

    • Tesku to žádný extra náskok nedá. Třeba Billa má tenhle systém zavedený už déle jak rok. Takže naopak mají náskok oni proti Tescu.

      Tesco je pro mě osobně synonymem nekvalitních potravin, nedostatečného výběru (spousta stejných krabic v obrovském dlouhém regálu opravdu není výběr). Obchody jsou špinavé, pohybují se tam často divná individua a to nejen jako zákazníci ale i za pulty. Okoralé divně vypadající uzeniny, sýry co se nedají moc jíst a když chce člověk porci pro jednoho aby si koupil nejmenší půlkilové balení z něhož 2/3 vyhodí. Když si chci koupit jídlo abych prošel kilometry mezi regály s oblečením a elektronikou a pak kvůli housce vystál frontu u pokladen, kde z 20ti pokladen jedou 2-4.

      A to není jedno jediné Tesco, to jsou skoro všechny kromě pár světlých vyjímek.

      Nejspokojenější jsem asi taky s nákuem v Globusu a docela spokojenost je i s Billou. Nicméně kvalitní maso, sýry a uzeniny nemají skoro nikde. V Globusu to mají aspoň čerstvé a poživatelné.

      To se mi líbí

      • Pro mne je tohle dalsi dukaz toho, ze koncept jen levne potraviny je uz prezity. Kdo che dnes ziskavat spokojene zakazniky tak musi nabidnout LEVNE a zaroven KVALITNI potraviny plus kvalitni SLUZBY. Diky za komentar!

        To se mi líbí

      • Jak uz tu zaznelo, co mesto to diametralni rozdil pomeru cena/vykon/dostupnost velkych retezcu, ale i kupni sila ovecek.

        Jediny Globus si vsude drzi +- stejny brand a kvalitu, lze snad vytknout jen psychedelicke oranzovo-zelene letaky jez jsou zrejme pokus o reverzni psychologii „chce se vam zvracet z naseho letaku? kupte si neco dobreho na zub!“

        Ostatni tak nak agilne manevrujou podle toho kolik se okolo nachazi panelakove spodiny (v Plzni se na tuto hraje celkem dost).

        Cerveny otrapy v albertu jsem zazil, vzdycky stali par minut jak vocasove, pak prebehli jinam – vysledek byl ten ze lidi nechapali o co jde, jednak proto ze kdyz nakupujou pravidelne tak si ceny zhruba pamatujou, druhak kvuli spatnemu nacasovani TV reklamy. A nekteri se jich dokonce bali („nic se nezlevnilo, to bude naka certovina, chce me okrast“) – nepodcenovat duchodce. U nas albert totiz pravidelne slevuje jenom skoro prosly zbozi.

        To se mi líbí

  • Skvelý článok, rovnako aj blog. Som tu prvý krát, tak som zvedavý na ďalšie články, snáď tento nebol posledný (viď 3. komentár :-))

    To se mi líbí

    • pricing idiot

      Dekuju za komentar. Nemusite mit strach, tenhle blog je pro mne hlavne zabava. Neco jako pro mladyho kluka motorka a vase komentare funguji jako benzin. Tzn. motorka je nastartovana, benzinu je hodne. A ja rozhodne nechci sesednout 🙂

      To se mi líbí

  • V mnohém s Vámi souhlasím, tlak na nízké ceny je však (podle mě), jen jednou, úzce vymezenou částí problému. Podstatnou částí je i například personální politika. V převládajícím, čistě ekonomickém pojetí, kdy se „pracuje s lidskými zdroji“ a ne s lidmi, musí se to zákonitě odrážet i v tom jak to „na krámě“ vypadá. To je to, čeho si pak lidé všímají, a co je pak také odrazuje. A to je mé oblíbené, všeobjímající téma – úpadek řemesla. On ten výuční list byl přece jen k něčemu dobrý.
    Jenže není pro rychlokvašeného, managera jednodušší najmout nejlacinější možnou pracovní sílu, a ta ať se s tím nějak „popere“? A to nemyslím jen pokladní, ale i všechny stupně řízení.
    Nejsem z branže, jen jsem měl možnost, dlouhodobě sledovat vývoj ve „velké“ Bille v Praze na Proseku i v té nedaleké „malé“ – dříve Delvitě. A v rámci své práce jsem občas juknul do zázemí, denního provozu a managementu řetězců Euronova a Carrefour blahé paměti.
    Ostatně, zobecním-li to, nejde jen o „krámy“….
    Ale píšete zajímavě a jistě si Váš blog budu rád dále číst.

    To se mi líbí

  • Obchoďáky nám říkají, co potřebujeme

    Došlo k fascinujícímu paradoxu. Kdysi dávno vznikly podnikové prodejny proto, aby mohly továrny a výrobny prodávat zboží svým zákazníkům. S cílem: „Jsme Ti blíže, zákazníku, když něco potřebuješ, tady nás najdeš!“ Pak se to zvrtlo a vznikly obchodní domy, které začaly diktovat podnikům co mají vyrábět, v jaké kvalitě a ceně. (To není přehnané, mám osobní zkušenost, existují , například, verze jinak obecně známých produktů, které jsou vyráběné jen určitý obchodní řetězec, byl jsme svědkěm cenového vyjednávání mezi nejmenovaným obchodním řetězcem a nejmenovanou FMCG firmou a tak vím, kdo a jak určil konečnou cenu pro zákazníka, viděl jsem, jak vznikají akce do letáků, …)
    Ale to nestačilo. Obchodní dům ovládl dodavatele – teď ještě potřebuje zvládnout zákazníky. A tou nejlepší cestou – alespoň v Čechách určitě – jsou akce a slevy. My (ve většině) nekupujeme podle obsahu ale podle názvu a ceny. Žijeme v přeludu, že co je na pultě, musí být kvalitní – od toho jsou přeci kontroly. A díky tomuto omylu se nám podařilo zajistit, že máme nejdražší potraviny a té nejhorší kvality v Evropě. Výrobci si mnou ruce, protože se u nás prodá vše – stačí na to dát pestrou cedulku AKCE – SLEVA a zmizí všechno – i nahnilé ovoce. Moje manželka by měla být placená Alberetem (narážím na aktuální PR akci) za sledování cen konkurence – nepotřebovali by tolik agentů. Stačí se zeptat a ona vám řekne, kde je co v akci a za kolik. Na první pohled výhodné a super. Ušetří neuvěřitelné peníze za nákupy. Na druhou stranu – vždy, když vezmu z ledničky jogurt, na kterém je cedulka SLEVA a ponořím do něj lžičku – říkám si: „Vydělal jsem já – nebo se v dálce, sledujíce mé počínámí na obřím monitoru, tiše usmívá nějaký marketingový expert a dělá si pomyslnou čárku do excelovské tabulky?“ Neslyším jej ale z pohybu jeho rtů odezírám 3 slova: „A mám Tě…“

    To se mi líbí

  • Obchoďáky nám říkají, co potřebujeme

    …a jinak děkuji za moc zajímavé úvahy a pohledy na svět! Petr

    To se mi líbí

  • jen názor, nic víc

    Osobně si myslím, že pro nás jako individuální spotřebitele je vysoká míra obchodních řetězců přínosem, konkurenční boj mezi nimi nezpůsobuje v zásadě velké změny cen. Otázkou zůstává jaký je kdo z nás vlastně spotřebitel. Osobně preferuji kvalitu před cenou a kvantitou:-) Výběr obchodních řetězců je jako souboj s větrnými mlýny, stejně nebudu nikdy spokojený. Něco mi vždycky bude vadit nebo scházet, nebudu spokojen s touhle službou nebo s tímhle výrobkem.
    Hlavní věc co mi vadí ve všech obchodech je přístup lidí co v nich pracují….neochota, nikdo se ani neusměje…děs. Zkuste vyjet někam zahranice do obchoďáku a uvidíte..změna o 180 stupňů

    To se mi líbí

    • Problém těch lidí, co pracují v obchodních řetězcích v Česku je ten, že jsou přetahovaní. Jinými slovy, dělají mnoho muziky za málo peněz. O poměrech v Tescu už se mluví dlouho a zatím jen mluví. Myslím, že by se usmáli a byli ochotnější, kdyby nebyli tak ubiti. Máte nějakou zkušenost jako zaměstnanec Tesca? (A nemyslím jako brigádník na týden)
      A neříkejte, prosím vás, že když se jim to nelíbí, můžou jít jinam. V dnešní době si lidi drží i práci, ve které jsou zdíráni, jen proto, že jiná práce není.
      A proč v zahraničí jsou pracovníci v supermarketech příjemnější?
      Možná proto, že mají normální pracovní podmínky, možná proto, že jsou slušně placeni a že mají proplácené přesčasy.
      Je totiž rozdíl, pracovat za nějakých 10 nebo 11 hrubého a pracovat za takzvaný průměrný plat v Česku. Je rozdíl, když dostanete výplatu a musíte neustále přemýšlet, jak s ní vyjít, nebo si můžete odložit nějakou korunu a těšit se na dovolenou , kterou si pořádně užijete.
      Nechci zaměnňovat pracovní podmínky s platem, ale mám pocit, že to trochu souvisí – když je práce dobře zaplacena, tak člověk ledaccos skousne a zabere. Plat by totiž měl být úměrný práci, a když je práce podhodnocena, tak to moc nemotivuje.

      To se mi líbí

  • Smutné je, že popri tom všetkom supermarkety páchajú ešte aj ďalšie zlo.

    Ak si myslíte, že Váš zdravotný stav poznáte iba vy, váš lekár a vaši blízki, tak sa zrejme kruto mýlite. Pripíšte si Tesco na zoznam …

    http://blog.etrend.sk/filip-vitek/2011/01/15/what-can-supermarket-tell-about-your-health-status/

    To se mi líbí

  • Ak si myslíte, že Váš zdravotný stav poznáte iba vy, váš lekár a vaši blízki, tak sa zrejme kruto mýlite. Pripíšte si Tesco na zoznam …

    http://blog.etrend.sk/filip-vitek/2011/01/15/what-can-supermarket-tell-about-your-health-status/

    To se mi líbí

  • Článek vyšel na Finmag.cz a ani tam není odkaz na tvůj blog… no, snad se tak nedělo za tvými zády. Ale ten klikací odkaz určitě neměl chybět.

    http://www.finmag.cz//cs/finmag/financni-poradenstvi/zijes-na-slevach-umres-na-slevach-jako-supermarkety/

    To se mi líbí

  • Billa je někde jinde

    Chodím do Billy a nemůžu si na nic stěžovat, někdy trochu dražší ale kvalita úplně jinde než Kaufland, Tesco a Albert dohromady… Navíc se mi ještě nikdy nestalo, že bych na účtu našel chybu, to u Tesca se mi stávalo 3x ze čtyř nákupů, jsou to podvnodníci z Anglie, nás mají jako póvl. Albert má hnusný maso a Kaufland je totálně zmatenej a komunisticky vypadající obchod.. PS: do Billy chodím cca 2x týdně. Škoda, že jste ji nezmínil ve Vašem hodnocení.

    To se mi líbí

  • Globus má oproti ostatním taky velký bonus v tom, že nabízí například bezlepkové potraviny a uzeniny má hezky označené přeškrtnutým klasem, takže nejsou nastavované moukou, tudíž my s bezlepkovou dietou nemusíme otravovat prodavače(kteří v drtivé většině případů stejně ví prd).
    K dokonalosti by to dovedli, kdyby (jak jsem viděl v britskem sainsburrys) nabídli v mrazácích i hotovou bezlepkovou pizzu, filety nebo tak(na to by jim stačily tři poličky v jednom mražáku a bylo by to přínosné rozšíření sortimentu,když to nenabízejí ani v mnoha specializovaných prodejnách).

    Velkou rezervu mají v současnosti všechny obchody ve značení potraviny, zatímco v anglii je téměř na většině výrobků uvedeny všechny alergeny: info o tom,jestli je vhodne třeba pro vegetariany, tak ve zdejších prodejnách minimálně.

    To se mi líbí

  • Trošku jste se sekl pane! V Lidlu jsem nikdy nezažil dlouhé fronty, ani jídlo nad hranicí poživatelnosti. Lidl je jako jeden z mála supermarketů, kde vždy když je u nějaké pokladny více než 2 lidi, tak otevřou jinou! Take na kvalitu jidla z lidlu si nemužu stěžovat! Vypada to, že jste tam nikdy nebyl!

    To se mi líbí

Napsat komentář