ZDARMA? Ne děkuji, mám LEVNĚJŠÍ nabídku!


Výše uvedený text je oxymóron neboli protimluv – spojení slov, která se vylučují. Oxymóron mne fascinuje už od střední školy. Máchův Máj se pro mne smrskl na pouze „Mrtvé milenky cit, zbortěné harfy tón.“  Oxymóron nedává logiku a neměl by tedy existovat. Lady Gaga mi také nedává logiku a přesto existuje! Svět se mění a to co platilo v minulosti, prostě zítra platit nemusí. Tohle platí i pro pricing. Pokud jste si mysleli, že nejlepší CENA je ZADARMO, pak se vás budu snažit přesvědčit, že tohle už dnes mnohdy neplatí.

Nedávno jsem seděl s IT experty jednoho mého klienta a pomáhal definovat pricingové požadavky na nový produktový systém. Tahle práce mne baví, nový systém znamená minimum omezení, co se týká kreativity ve vytváření cenových struktur. “Hele a umí to taky záporný ceny pro zákazníka?“ zeptal se pan Růžový. Pan Modrý a pan Žlutý si zaťukali na čelo. Jednou toho budou litovat. Záporné ceny pro zákazníka neznamenají nic jiného, než, že zákazník dostává službu/produkt a zároveň za to dostává zaplaceno. Zdá se vám to jako sen?  OK. Nazvěme tenhle obchodní model podle snu – Dreamium. V budoucnu se Dreamium stane oživlým snem v některých odvětvích neboli standardním obchodním modelem. Dreamium  je dle mého názoru v současné době na vrcholu evolučního řetězce obchodních modelů. V následujících odstavcích vám vysvětlím svůj pohled.

Představte si svůj obchodní model jako posvátnou horu jménem Mount Revenex, která leží na rozhraní dvou států Companystánu a Customerstánu. Tyhle dva státy spolu neustále obchodují i válčí. Hora je místem, kde dochází k výměně zboží za peníze mezi oběma státy. Občané Companystánu – firmy řeší jediný problém. Jak nastavit správnou cenu za svůj produkt? Občané Customerstánu – zákazníci řeší zase jediný problém. Kolik za produkt zaplatím? Čím výše směna proběhne, tím je na vyšší evoluční úrovni.

Pokud vás zajímá otázka – Jak nastavit správnou cenu, přečtěte si tenhle můj článek. Dnes se zaměřím na otázku, kolik za produkt zaplatím z pohledu zákazníka.

PREMIUM je klasický obchodní model. Kdy zákazník za zboží platí. Je to nejrozšířenější obchodní model a pravděpodobně jím i zůstane.

FREEMIUM je obchodní model, kdy jeden z produktů je nabízen některým zákazníkům ZDARMA. Firma generuje výnosy na dalších službách, produktech, zákaznících. Dochází zde k situaci, kdy jeden zákazník nebo produkt dotuje dalšího. Tenhle model je postaven na dvou pilířích:

  • Slovo ZDARMA funguje jako magnet, neboť ve chvíli, kdy cena prostě není, náš mozek přestává zvažovat transakci „racionálně“ (co dostanu a co za to zaplatím). Tohle se mění, pokud cena existuje i když je extrémně nízká.
  • Variabilní náklady jsou nízké a existuje produkt/zákazník, který dotuje ostatní  platí zejména pro internetové obchodní modely, kde variabilní náklady jsou tak nízké, že začínají být ziskové např. už při 5% platících zákazníků)

DREAMIUM je obchodní model, kdy za některý z produktů firma některým zákazníkům platí.  Platí zde ty samé principy jako u Freemia. Zajímavé je sledovat, že tenhle model se začíná objevovat i mimo internet např. banky platí za používání jejich produktů (v tomhle případě je Dreamium forma loajalitního programu).

Co z toho plyne. Kdo dneska pochopí, jak může Freemium koncept fungovat v jeho byznysu bude úspěšný. Pouze do té doby než nastoupí Dreamium.

Dobrou noc jdu snít…

Mimochodem kolik jste napočítali v článku oxymóronů?

 

13 komentářů

  • Pokud vážně chcete přirovnat „dremium“ a platby za služby u bank, tak vám v obrázku chybí jedna šipka a to šípka peněz zpět k firmě. Banky sice zaplatí 20 korun za využívání účtu, ale na poplatcích pak vyberou x-násobek.

    To se mi líbí

    • pricing idiot

      Mate pravdu, tahle sipka ale plati i pro Freemium. Pouzil jsem definici „nekteri klienti za naktere produkty“ v pripade bank to znamena „klienti s urcitym obratem na produktu platebni karta“. V techto konceptech je dulezite, jak to vnima kient, u Dreamia – Dostanu produkt a jeste mi za to platit. VZDY to musi nekdo zaplatit. VZDY to bude zakaznik, meni se jen KDY a za CO. Diky za komentar!

      To se mi líbí

  • Zajímavý model. Za jakých podmínek je asi životaschopný?

    To se mi líbí

    • pricing idiot

      Zakladni podminky jsou viz. podminky pro freemium ve clanku s tim, ze naroky na ziskovost oproti freemiu jsou vyssi, nebot tenhle model je pro vyrobce drazsi.

      To se mi líbí

      • We would like to thank you yet again for the gorgeous ideas you oefrefd Janet when preparing her post-graduate research in addition to, most importantly, pertaining to providing the many ideas in a weblog post. In case we had been aware of your web page a year ago, we’d have been rescued from the needless measures we were taking. Thanks to you.

        To se mi líbí

  • Dobrý den, napočítala jsem tři, ale nikdo není neomylný 🙂 někde vzadu zaznělo „prodělek je taky kšeft“ – jenom to uvádění do praxe bude horší. Pevně věřím, že to ustojíte!! PS: zajímavé je, že s přijímáním prodělečných hypotéz /Ponti atp./ má náš mozek mnohem menší problémy

    To se mi líbí

    • Dobry den, Mate pravdu, ze se to podoba Ponziho strukturam to mne nenapadlo. Co se tyka prijmani prodelecnych hypotez, tak mam zkusenosti, ze z pohledu firmy je zamestnanci prijimaji tezko (pokud riziko prodelku je komunikovano predem a je hmatatelne). Pokud se prodelek zjisti ex post u predem avizovaneho projektu se ziskem, tak to vetsina je schopna akceptovat velice dobre a kolektivne se mlci….

      To se mi líbí

  • Miroslav Sázovský

    Ve svém oboru jsem začal nabízet služby jinou formou, než to doposud kdokoliv dělal. Zatím jsou z toho profesionálové a lidi ze stavebnictví celý mimo, ale uznávají, že je třeba udělat změnu. Model Dreamium se mi velmi líbí a asi bych ve stavebnictví předběhnul dobu o několik let. Ve stavebnictví totiž skoro není ani marketing. Napadla mě možnost využití: Kdo vám ve stavebnictví zaplatí za to, že užíváte jeho speciálního nástroje? Pokud se zaregistrujete a budete využívat této služby (http://www.sazovsky.cz/ke-stazeni-pouze-pro-klienty/databaze-chyb-a-vad/), každý rok vám na účet přijde x Kč.

    Chápu správně termín „dreamium“?

    To se mi líbí

    • Pokud jste prukopnikem marketingu ve stavebnictvi, tak vam drzim palce. Obecne bych se nebal delat inovace, protoze je to vase konkurencni vyhoda a zakaznici na to uslysi stejne jako v jinych odvetvich. Pro to, aby modely jak Dreamium tak Preamium fungovaly, musi tam byt zakaznici, kteri dostanou vetsi hodnotu a zaplati za ni a budou dotovat ty ostatni. V tomhle pripade bych klidne zkusil nejdrive „jen“ freemium koncept (vas byznys bude mit asi omezenou kapacitu a nemusite zrovna vygenerovat 20 tisic zakaniku), pristup do databaze zdarma, po zaregistrovani se (at mate kontakty na potencialni klienty a muzete je vyuzit pro cilenou nabidku). Pokud chcete delat Dreamium, tak bych neplatil za rok, ale navazal to zase na nejakou hodnotu (pristup, stahnuti atd.). Protoze cilem neni zaregistrovany zakaznik, ktery spi, ale ten kdo to pouziva. Pokud chcete vic detailu, napiste mi mail a dam vam k tomu vetsi insight. Diky za komentar!

      To se mi líbí

  • S pojmem freemium se pracuje v poslední době značně v odvětví online her – a bohužel zde je poněkud deformované, protože menší část zákazníků nedotuje tu větší, ale všichni zákazníci jsou dříve či později donuceni zaplatit menší částku. Je však nutné uznat, že takovýto obchodní model funguje v tomto odvětví často lépe než klasické premium. Problém bych ale viděl v dlouhodobé udržitelnosti. O mikrotransakcích jsem psal toto http://kraaca.cz/game-design/mikrotransakce-jako-herni-mor/

    Mimochodem, nemáte nějaká čísla, která by potvrzovala životaschopnost dreamium? Děkuji

    To se mi líbí

    • Dobry den, princip zaplati vsichni pozdeji neni opravdu freemium (kombinace free a premium). Kazdopadne funguje podobne, nalaka masy a pak se snazi cast konvertovat na placeny model. Nejsem znalcem on-line her a tak jsem si myslel, ze se daji provadet pouze „nezhoubne“ mikroplatby. Ty druhe samozrejme hru znici. BTW povedeny clanek. Jinak mikroplatby se neujaly masove, hlavne diky faktu, ze i kdyz ja castka mala, lide to zacinaji vnimat jako penize. Mmentalni naklady na zhodnoceni zda se mala castka vyplati jsou tak velke, ze to vetsinu lidi odradi.

      Co se tyka cisel, tak obecne u Freemia plati, u internetovych byz. modelu, ze 5% platicich zakazniku uzivi cely byznys. Ty cisla se lisi pripad od pripadu, znam i modely, kde plati kolem 30% zakazniku. Pro Dreamium, tenhle konverzni faktor bude muset byt vyssi (samozrejme zavisi kolik budete platit a kolik dostanete zaplacena za premiovou sluzbu). Tyhle modely funguji, hlavne tam kde marginalni naklady jsou blizke nule – internet, digitalni kontent apod.

      To se mi líbí

  • Ive noticed that fiixng credit task actually must be carried out using strategies. Otherwise, often all by yourself triggering difficulties for your own position. To be able to achieve fiixng your credit history it’s important to includes the accessories in which because of this secondly you make payment for your complete month to month charges immediately in advance of the organized date. It’azines definitely important on the understanding that will by way of never achieving hence, all other activities you’ll decide to use to boost your credit rating won’t be effective. Many thanks disclosing your current methods.

    To se mi líbí

Napsat komentář