Touha stát se černou labutí


Jednou z výhod, která mne baví na vlastním blogu je možnost experimentovat. Platí zde: není šéf = více zábavy. Pokud přijde nápad, sednete k počítači, zveřejníte a na základě reakce čtenářů víte, zda jdete správným směrem. Dneska jsem se rozhodl pro takový experiment. Můj článek nebude o pricingu a budu rád, když mi palcem na konci dáte najevo, že sem tohle téma patří či nikoliv.

Nedávno jsem zjistil, že se pomalu měním – podobně jako Natalia Portman ve filmu Black swan. Na rozdíl od filmu mi neroste na zádech černé peří, i když to tak může v bazénu vypadat…  Moje proměna způsobila, že začínám vidět svět v obrázcích. Stává se mi, že sedím naproti někomu, poslouchám, dávám si věci do souvislostí a pak nakreslím obrázek. V polovině případů je to čmáranice, nicméně ta druhá polovina obrázků začíná být zajímavá. Ty zajímavé pak testuji znovu s někým dalším, a když projdou, vím, že jsem vytvořil ARTEFAKT (většinou jsem udělal pouze grafickou syntézu obecně známých faktů).

Dnes vám nakreslím jeden takový ARTEFAKT.

ARTEFAKT o osobním bodu zvratu: Každý člověk jednou zjistí, že má více peněz než času (osobní bod zvratu). Ve chvíli, kdy si to uvědomí, tak začne dělat věci, které dávají smysl/baví ho. Jeho život začne mít cíl.

U někoho nastane bod zvratu na smrtelné posteli a řekne si: “Neměl jsem v práci trávit tolik času.“ Mně trvalo tohle uvědomění přes 30 let. Rozhodl, jsem se, že už budu dělat jenom věci, které mne baví a budu je dělat jinak – stanu se dobrovolně černou labutí. Tenhle blog je toho příkladem. Jaksi automaticky přišlo, že jsem se začal v těchhle věcech zlepšovat a navíc se staly zdrojem mých příjmů. Můj život dává trochu větší smysl.

Chtěl bych vám pomoci tohle uvědomění přiblížit. Začněte dělat věci, které vás baví!

Mějte se. Jdu umýt nádobí, což mne nebaví…

23 komentářů

  • Mam problem na obrazcich nefunguje spell check! 🙂 Diky za feedback. Predpokladam, ze tvoje hodnoceni zni: „Clanku vubec nerozumim a palec dolu.“ Diku za komentar!

    To se mi líbí

  • „prozřel“ jste ještě poměrně brzo, gratuluji. – ps: je zajímavé, jak se změní svět, když člověk takhle „osvobodí“ sám sebe. stát se úspěšnějším je už jenom třešnička na dortu.

    To se mi líbí

  • Ceska prednaska

    Doporucuji tuto ceskou motivacni prednasku prave na tema delat co me bavi.

    Tomáš Hajzler: Snaž se to daleko dotáhnout! vs. Dělej, co miluješ! – 4 lekce, který jsem dostal od života.

    Nebojte se, neni to tradicni lehce sektoidni video marketingovych testosteronovych hugo boss typku. Ani esotericke new age, krystaly, vibrace, vec 🙂

    To se mi líbí

    • Pana Hajzlera jsem videl loni na TEDx v Praze http://www.tedxprague.cz/ a byl hodne zajimavy. Mimo jine mne inspiroval k myslence, ze vzdelani svych deti nesverim statni instituci. Diky za komnetar!

      To se mi líbí

      • Přednáška, kterou linkuji je delší verzí té přednášky z TEDu. Ta mnou linkovaná má víc než hodinu.

        To se mi líbí

      • Po dnesni Vasi prednasce v ramci Financni gramotnosti v praxi jsem si nasel tento Vas blog a nestacim se divit 🙂 Plno super myslenek a odkazu na veci, ktere mi zustavaly utajeny (jako treba tato videa a TEDx) 😉 Procitam postupne od zacatku a moc fandim. Mate velmi ctivy styl i s jednoduchymi obrazky ktere vydaji za 1000 slov. Jenom dotaz.. v jakem program jsou kresleny ty mind mapy v prvnich clancich? Diky a hodne elanu, napadu a radosti nejen pri psani tohoto Blogu

        To se mi líbí

      • Diky za komentar! Je to Mindmanager

        To se mi líbí

  • přesně o takovém prozření je knížka Milionář od Tommyho Jauda (další jeho kniha se jmenuje Úplný idot 🙂 ) dost vtipné čtení

    Jinak, Václave, dobrá práce! Blog jsem objevil nedávno a pročítám starší články. Komenský by z Tebe měl radost

    To se mi líbí

  • Jo, tak já měl tenhle zvrat(ek) už někdy v sedmnácti, osmnácti (teď je mi bezmála o 30 víc). Další nastane, až zjistím, zda to bylo dobře, nebo špatně 🙂

    To se mi líbí

  • Myslím, že skvělý článek i rozhodnutí. Gratuluji k němu a držím palce, aby se dařilo i podařilo i do budoucna. Máte štěstí, že můžete dělat jen to co vás baví a vydělat z toho dost. Já, ačkoliv dělám práci která nové valné většině baví se občas Citim vyčerpány a musím dělat i to co mne opravdu nebaví. Takže vám to vlastně závidím (v dobrém). Jeden dotaz k těm obrázkům – jaký máte obecně názor na iracionalitu?

    To se mi líbí

    • Take obcas musim delat veci, ktere mne nebavi, to je proste nutnost. Nicmene pomer bavi/nebavi se mi dari menit v muj prospech. Myslim si, ze vycerpany budete i z veci, ktere vas bavi. Obecne chapu iracionalitu jako nedilnou soucast naseho chovani. Umoznujem nam se efektivneji (nerovna se spravne, rovna se rychleji, s mensim usilim) rozhodovat. Do velke miry ja tahle iracionalita predvidatelna. Diky za komentar!

      To se mi líbí

  • Gratuluji, vyšlo to docela rychle! 🙂

    To se mi líbí

  • U mě dobrý a „palec nahoru“. Mám rád, když někdo dokáže dát „otřepané pravdy“ a „topřecivíkaždej“ do takového kontextu, kdy je člověk nevnímá jako fráze, ale najednou zapadnou a fungujou. Takže jeden palec nahoru, druhý stále držím!

    To se mi líbí

  • Hezké a k ostatním článkům mi to pěkně zapadá 🙂

    To se mi líbí

  • Snad jednou taky..

    Jsem zvědav zda-li tenhle bod zvratu někdy nastane. První pokusy dělat věci, které člověk miluje u mě dopadli jako dluh bezmála 300 tisíc, ze kterého se jakš-takš dostávám. Zatím „musím milovat“ to co můj klient chce aby bylo proč vystavit fakturu. Když dělám na věcech co mě baví tak cítím, že když toho udělám moc, tak si budu muset i sobě vystavit velkou fakturu 🙂 Tzn. vidět jak zisk „spokojenost se sebou“ pěkně roste a jak na druhé straně životní úrověn spěje k dalšímu dluhu :))
    Ale jsem rád za takovéto články, vždycky ve mě probudí takovéto „nidky neříkej nikdy“.

    To se mi líbí

  • Vasku, ja som si to uvedomil vcera a odisiel som z prace o 18:00 a dnes o 16:30… moj zivot zacina mat znova zmysel… kedy dame pivko na Holesovicich? 😉

    To se mi líbí

  • Ještě Vašku prosím upřesni, co myslíš tím spojením (pomocí lomítka) „věci, které dávají smysl/baví ho“… když už si to nahlédl sub specie mortis! (Třeba tomuto pánovi nastal „osobní bod zvratu“, který mu to – možná – vyřešil, patrně až v 70-ti: citát 🙂 mh
    PS: ale pokud odhlédnu od otázky smyslu lidského bytí, tak mě Tvoje stránky rozhodně baví a v ledasčem přinášejí i užitek
    PPS: zajímalo by mě, jestli se Ti při čtení toho citátu promítl před očima zase nějaký obrázek ;)))

    To se mi líbí

  • Přesně tuhle informaci jsem už dlouho hledala. Díky za článek

    To se mi líbí

Napsat komentář