Ani sebelepší pricing nemůže zabránit tragédii…


Vojtěch Vavryš pro časopisu Týden 18/2011 napsal:

„Komedie je jediným divadlem v Česku, které snese dlouhodobé srovnání se současným zahraničním divadlem… Divadlo Komedie ohlásilo příští sezonu za svou poslední – schopnost včas odejít není českým divadelním šéfům vůbec vlastní, i proto je třeba před rozhodnutím složit zbraně po deseti letech nepřetržitých uměleckých úspěchů smeknout,…“

Pricing idiot pro svůj blog poznamenal:

  • Minulý rok jsem udělal analýzu pricingu pražských divadel ZDE
  • Závislost mezi průměrnou výší vstupného a obsazeností ukázala, že v Praze jsou z pohledu pricingu dvě zajímavá divadla viz graf dole
  • Divadlo Na Jezerce, které i při nadprůměrném vstupném má nadprůměrnou obsazenost – známka dobrého produktu
  • Divadlo Komedie, které při podprůměrném vstupném má podprůměrnou obsazenost – známka špatného produktu
  • Bylo jen otázkou času, kdy Komedie buď změní strategii nebo zkrachuje (viz. výše „složí zbraně“)

 Zde je výsledek analýzy z roku 2010:

Miroslav donutil, vzpomínal v jednom svém rozhovoru, jak se slavný režisér rozčílil, když na jindy vyprodaném divadle uviděl dvě volná místa. „To bude náš konec!“. Všichni si mysleli, že je blázen, pak začala volná místa přibývat a to divadlo opravdu skončilo… Tahle zpětná vazba v Komedii evidentně chyběla.

Co z toho plyne:

  • Základem úspěchu je DOBRÝ PRODUKT, pokud ho nemáte, pak ani nejlepší cenová strategie nepomůže
  • O tom, že máte dobrý produkt, rozhoduje JEDINĚ ZÁKAZNÍK, Ptejte se svých zákazníků, co chtějí
  • Uvědomte si signály poklesu poptávky a reagujte = INOVUJTE okamžitě

V divadle Komedie jsem byl jednou, představení jsem nepochopil, navíc bylo depresivní, odešel jsem o přestávce. Během druhé půle jsem seděl v kavárně a četl si knížku. Zachmuřené tváře mých přátel vracejících se po představení potvrdily, že jsem se rozhodl správně. Odborně řečeno: „Segment divadelních kritiků je v Praze natolik malý, že nemá obchodní logiku postavit strategii divadla pouze na uměleckých kusech.“

Dobrou noc, jdu si koupit lístky na nějakou dobrou komedii…

15 komentářů

  • Jak se zeptat .. to je to oč tu běží...

    Zeptat se správně na to co zákazníci je hodně těžké. Při této příležitosti jsem si vzpomněl na epizodu Simpsonových ve které se majitel továrny na auta zeptal Homera, co vlastně chce průměrný člověk za auto. No a výsledek byl tristní 🙂

    To se mi líbí

    • Souhlasim, ze to neni jednoduche. Kazdopadne, casem zjistite ktere otazky funguji, ktere ne, jak je pokladat apod. Tim se pravdepodobnost, ze dostanete dobrou odpoved zvysuje. Evidentne by si Mr.Burns jako marketingovy konzultant moc nevydelal :). Diky za komentar!

      To se mi líbí

  • Ahoj Vaclave, trochu jsi se uklepl: „volna mista zacala pribyvat“. Jinak dobry (vazne). U posledniho odstavce jsem mel flasback. B.

    To se mi líbí

  • Vasku, ty tvoje komentare jsou skvely! Tesim se na dalsi… 🙂 m

    To se mi líbí

  • No co, Dušan Pařízek to přežije. Bude režírovat v Německu, kde ho zaplatí i to lidi ocení.

    Celá analýza je totálně k ničemu, protože se počítá vstupné a obsazenost, chybí tam třetí faktor a to je dotace do divadla. Komedie neskončila proto, že má nízkou obsazenost, ale protože nedostala dotace v takové výši, aby se to vyplatilo provozovat dál. Přitom slušné dotace má Jezerka, MDP i další.

    Líbí se 1 osoba

    • Každá analýza by byla z Vašeho pohledu k ničemu, protože tam bude VŽDY něco chybět. To že divadla dostávají dotace vím. Tenhle fakt pokřivuje tržní principy. Nicméně diváka (zákazníka) to vůbec nezajímá. Z jeho pohledu je Komedie mezi pražskými divadly nejhorší, protože i přes nízkou cenu nedokáže přilákat diváky. Budu rád, když si to kdokoliv, kdo je zodpovědný za byznys v tomhle divadle uvědomí a bude se mu jinde dařit více. Díky za komentář!

      To se mi líbí

      • S tim repertoarem to je tezke. Divadlo Komedie si vzdycky zakladalo na „tezsich“ kusech, ktere nejsou uplne pro kazdeho. Tudiz i ten pricing nemohl byt asi takovy, jaky si mohou dovolit ostatni „bezna“ divadla. Chapu, ze z obchodniho pohledu, je to treba spatna strategie, kdyz hlavnim motorem neni maximalizace zisku, ale na druhou stranu zde byla pridanna hodnota v odlisnosti produkce od ostatnich divadel. Dalo by se souhlasit s tim, ze dotace trh krivi, ale kdyby nebylo dotaci, tak bysme mohli chodit leda tak na muzikaly a klasicke divadlo by asi tezce skomiralo.

        To se mi líbí

  • Mam pocit ze tahle analyza je totalne k nicemu protoze vetsina ekonomickych zakonu prestava fungovat pokud je zjednodusite na uroven 101,.

    To se mi líbí

  • Súhlas, ak napriek nižšej cene nie je o predstavenia záujem, je problém inde, ako v cene. Podstatu ste vystihol.

    To se mi líbí

  • Analýza je to pěkná, nelze s ní obecně než souhlasit. Jenomže… Co je dlouhodobě pokládaná otázka u divadel a jiné kultury je „jak měřit míru naplňování poslání divadla?“ Nabízí se samozřejmě klasika „tržby, ziskovost atd.“ Jenomže, jak už tu kolegové zmiňovali, to by kulturní kvalita (nesnažme se to raději definovat) velmi trpěla. Proto se přece na kvalitu (teoreticky), která nedokáže nalákat dostatek diváků, uvolňují dotace. Závěr by tedy měl spíše znít, že divadlo Komedie nedokázalo pro svoji činnost získat vzhledem k počtu diváků, které oslovovalo svým záběrem, dostatečné dotace. Anebo jinak, že k daným dotacím nedokázalo vytvořit dostatečně lákavý repertoár (jenomže to zcela upřímně od divadel spíš nepotřebujeme, na podbízivý paskvil máme dost televizních kanálů. 😉
    Ještě to shrnu – netvrdím, že divadla nemá zajímat zákazník, musí to mít ale meze. Je fakt, že na kvalitní divadlo (resp. více než X divadel) je v Praze prostě příliš málo obyvatel.

    To se mi líbí

  • V tom případě taky vyhoďte z veřejných knihoven Tolstýho, Ecca a všechny ostatní, co píšou složitě a depresivně. Jen zbytečně zabíraj police daleko půjčovanějším memoárům Heleny Vondráčkové a červené knihovně.

    Divadlo není obchod. Divadlo má být umění a Komedie je jedna z mála, která se toho držela. Netvrdím, že jejich repertoár mě osobně vždycky oslovil, ale muselo se jim nechat, že se důstojně perou s věcma, na který si tu nikdo jiný netroufl. A to, že diváci u nás nejsou k divadlu vychováváni, nikdo je neučí divadelní jazyk, kterému by pak snadnějc porozuměli, to vede pouze k tomu, že chodí na pitomé komedie bez jediné špetky přidaného obsahu. Ano, zábavné divadlo nemá problém se uživit. Ale divadlo, který se snaží být uměním, vyjadřovat se ke světu kolem nás a nebejt jenom pomíjivou pitomostí, kterou se zabijou dvě hodiny, to to má daleko těžší. Ale budu radši ze svých daní dotovat je, než Jezerku. Chci přispívat na umění, ne na „zábavný oddych a relax“.

    To se mi líbí

    • Necitim se vubec silny v kulturnich diskuzich, takze bez problemu akceptuji Vase tvrzeni o kulturnich kvalitach Komedie. To co tvrdim, je ze tenhle byznys model proste nema v Praze zakazniky a bylo jen otazkoucasu, kdy divadlo skonci (pokud ho nebude nekdo dotovat). Diky za komentar! Mimochodem kdo je to Tolsty a Ecco? 🙂

      To se mi líbí

      • Vidět svět očima liberálního ekonoma, to je opravdu hodně plochá optika. Vaše analýza je přínosná, jen vás prosím, neusurpujte si monopol na pravdu.

        To se mi líbí

      • Je to pár měsíců, co jsem začala číst Váš blog. Pricing patří mezi oblasti, ve kterých se vzdělávám, stejně jako i divadlo a umění obecně. Moc se mi líbilo srovnání obsazenosti a cen vstupenek a očekávala jsem, že Komedie musí skončit. Praha (kupodivu) nenabízí dostatek stále se vracejícího publika do takto zaměřeného divadla. Děkuji mnohokrát za skvěle psaný blog.

        To se mi líbí

  • produkt není jenom hra samotná...

    Divadlo Komedie jsem navštívila, bylo to zajímavé, depresivní, a znovu tam již nepůjdu. Teď už ani nebudu mít možnost.
    Chybou Komedie je, že nedokázala podle nich zajímavá kulturní témata nabídnout správným divákům způsobem, který je pro ně vhodný. Produkt v případě divadla není jen hra samotná, ale i to okolo – způsob distribuce lístků, jejich dostupnost, prostředí divadla (prostory, kavárna, občerstvení (o přestávkách bez front), vyprávění příběhu o vzniku hry i jinou formou než prostřednictvím drahého tištěného programu. Jestliže máte dotace, nemůžete přemýšlet nad tím, co zlepšit, abyste se uživili.
    Vznešený i nelehký úkol šířit dobrou kulturu se dá zvládnout. jen je potřeba vnímat kontext životního stylu a zamyslet se proč chci něco někomu „prodat“ a stále vymýšlet jak toho dosáhnu nejlépe. Neznamená to hrát komedie o sexu, podbízet se divákovi či ho podplácet.
    Třeba to nějaké jiné divadlo zkusí a uspěje. Držme si palce.

    To se mi líbí

Napsat komentář