Tweetni nebo život!


…zařval Nikola Šuhaj, obávaný to loupežník. Tak takhle by mohla vypadat aktuální verze, známého Olbrachtova příběhu.  Chci tím ilustrovat, že peníze (cash) rozhodně nejsou jediná možná měna, kterou můžete od zákazníků chtít. Dříve platilo pravidlo, že Cash je king. Dnes může stejně tak platit, že King je mrtvev! Ať žije king…  Tak a teď pryč z Francie domů. Dnes vám ukážu, jak si mohou chytré společnosti (a blogeři 🙂 nechat platit za svoje služby PENĚZI (P), SOCIÁLNÍM KAPITÁLEM (SK) nebo ČASEM (Č) zákazníků.

PENÍZE komentovat netřeba.

SOCIÁLNÍ KAPITÁL má hodnotu neboť okruh vašich přátel, kterým předáte informaci, si mohou např. koupit produkt spojený s touto informací. Pěkným příkladem jsou tlačítka Like, G+ nebo Retweet, kterými dáváte najevo svým přátelům spokojenost s informací na internetu. Tím, že mačkáte tohle tlačítko, dáváte svoji kůži na trh za autora.  Tohle firmy ví a nechají si rády zaplatit, promiňte Retweetnout. Každý Váš hit na tomhle blogu zvyšuje jeho hodnotu…

ČASEM zákazníků mám na mysli, veškeré aktivity, které jsou zákazníci ochotni dělat, protože je to baví nebo za to něco dostanou a firma tuhle činnost dokáže zpeněžit. Distributor posledního filmu o šmoulech dokázal přesvědčit dobrovolníky, ať si natřou obličeje modrým krémem, vezmou na hlavu čepice ve tvaru kondomu a pochodují Prahou a dělají tak reklamu filmu. Každá vaše odpověď na moje otázky v dotazníku zvyšuje moji zkušenost, kterou posléze prodám…

PENÍZE jsou zatím nejdůležitějším platidlem, tedy minimálně do té doby, než zase Řekové začnou srkat ouzo…  Nicméně jak Sociální kapitál, tak Čas je možné přeměnit na peníze, s tou nevýhodou, že peníze za ně dostanete později a s menší pravděpodobností.

No a jak to všechno mohou firmy využít ve svůj prospěch, vám napíšu příště, už musím jít spát…

Dobrou noc

A pokud chcete vidět návod jak nastavit cenu své webové aplikace, přijďte se podívat příští týden na Webexpo, ukážu pár zajímavých věcí.

10 komentářů

Napsat komentář