Cenová válka na kolejích pokračuje


Server  idnes.cz 28.května napsal “Soukromý dopravce Leo Express nesmí lovit zákazníky tak, že by pasažérům poskytoval slevy na věrnostní karty konkurenčních Českých drah. Na žádost národního dopravce mu to předběžným opatřením zakázal Městský soud v Praze.”

Dávat slevu na konkurenční věrnostní karty, je způsob jak efektivně segmentovat cenově sensitivní zákazníky, kteří pravidelně využívají služeb konkurence.

Rozhodnutí soudu je špatné, jedná se o konkurenční boj, který nepoškozuje zákazníka, navíc je vytržené z kontextu neboť podobnou věc dělali ČD, nabízely slevové kupóny na zastávkách Student Agency. Další příklad jak se nedokáže státní instituce orientovat v oblasti konkurenční boje a pricingu.

Na místě Leo Express bych přemýšlel jak jinak identifikovat a přilákat pravidelné uživatele konkurence. Co třeba garance stejné/nižší ceny pro ty co správně odpoví na otázku: Co je na obálce aktuálního čísla časopisu ČD pro vás? (viz. obrázek). U tohohle čísla bych to věděl i já J.

 picture014

Jak byste přilákali zákazníku konkurence vy?

Dobrou noc jdu si pro svoji slevu na vlak

10 komentářů

  • To je škoda, a já už měla dva poukazy, 🙂
    Jsem milovník vlaků, ale musím říct, že pro mě na celé čáře vyhrávají žluté vlaky. A je to protože jezdím v ekonomické u černých a ta nemá ještě servis, jaký by mi vyhovoval. Nechce se mi připlácet za lepší třídu.
    Přesto si myslím, že Premium a Business třída jsou pravidělně zaplněny a k Leovi táhnou.

    Vždycky mě zaujme, že RJ je o dvě koruny levnější na jízdence než Leo. A to využívají různý typ pricingové strategie.

    Btw, jsem si říkala, proč na nádraží není žádný časopis a ejhle, ony jsou na obálce Maki a Kiki. Rozebráno. 😀

    To se mi líbí

  • – „Rozhodnutí soudu je špatné“ – znáš spis, argumenty protistran, obchodní zákoník?:)

    – „jedná se o konkurenční boj, který nepoškozuje zákazníka“ – nemusí, stačí když poškodí konkurenta. („…jednání v hospodářské soutěži, které je v rozporu s dobrými mravy soutěže a je způsobilé přivodit újmu jiným soutěžitelům NEBO spotřebitelům.“)

    – „podobnou věc dělali ČD“ – žaloba byla určitě jenom ja jednání StudentAgency a soud to musí posuzovat izolovaně,

    Věřím, že SA podává taky žalobu na ty hostesky s vouchery, protože to je mnohem flagrantnější porušení hospodářské soutěže (SA nabízí slevu svým zákazníkům, ČD je loví u konkurence)

    Nicméně z hlediska slevových karet jsem taky liberálnější a nezakazoval bych to, pokud je to ku prospěchu zákazníků (a ČD ty karty v podstatě prodává!), jenom buďme věcní v argumentech 😉

    To se mi líbí

    • – “jedná se o konkurenční boj, který nepoškozuje zákazníka” – nemusí, stačí když poškodí konkurenta. (“…jednání v hospodářské soutěži, které je v rozporu s dobrými mravy soutěže a je způsobilé přivodit újmu jiným soutěžitelům NEBO spotřebitelům.”)

      Nepoškodzuje konkurenta – nepoškodzuje mu meno ani nesôsobuje škodu(náklady). Naopak, môže ČD pomôcť zvýšiť predaj vernostných kariet. 🙂

      K téme – po predložení použitej jízdenky ČD dať zľavu na rovnakú trasu.

      To se mi líbí

    • Nikdo z nás není (zřejmě) expert v obchodním právu, mluvíme o našem vlastním naladění, to snad chápeme ne? 🙂
      Mě osobně se nezdá v pořádku, aby v ČD dělali agresivní kampaň přímo u autobusů SA a řádově mírnější kampaň LE vůči In-kartám ČD odsoudili a vytáhli na LE předběžné opatření, to nedává smysl.

      Když odsuzuju řidiče co mě předjede myškou a sám ohrožuju předjížděním na plné čáře něco není s mým vnímáním reality v pořádku. To je vše. Obdobně se zachovaly ČD, navíc si myslím, že uznávání slev (In-karty, Kreditové jízdenky, věrnostní program) je součástí trhu a ne naopak. Já CHCI aby se na slevu ČD dalo jezdit i u RJ/SA a LE.

      To se mi líbí

      • Já chci taky slevy všude, inkartu mám!

        Analogie s řidičem po plné čáře a myškou je správná, oba dva mají dostat pokutu a jeden se nemůže vymlouvat na druhého;)

        To se mi líbí

    • To ze jsem nepouzil presnou argumentaci je fair point, spis neznam. Chtel jsem ukazat, ze argumentace s poskozenim konkurenta je zcestna, protoze to je jakakoliv marketingova aktivita.
      Diky za komentar!

      To se mi líbí

  • Tak jakákoliv reklama/propagace na nasyceném trhu poškozuje konkurenta. Karty jsou nějak rozdané a pokud získám 10 nových zákazníků, tak je to vždy na úkor konkurence.

    To se mi líbí

  • K tomu původnímu apelu Vašku:

    zákazníky bych do vlaků nalákal v zásadě orientací na 2 hlavní necenové benefity (ty cenové bych si nechal vypracovat Vámi 😉 ):
    – přesnost spojů na minimálně 60sec, každých 30sec zpoždění příjezdu do destinace – 1 % z ceny jízdenky,
    – uznávání slev a věrnostních programů jiných přepravců, aplikace slev i na přepážkách

    Co vidím jako rezervu u ČD (ne tak u RJ a LE) je kvalita vlaků, od sedáků, čistoty, zápachu klimatizace až po WC. Tam je pole neorané, jediné slušné vagony jsou nasazené na konkurenčních tratích. A i ty mají do komfortu RJ co dohánět.

    To se mi líbí

    • Žádný z dopravců nemá garanci, natož finanční, že dostanou objednanou kapacitu jízdního řádu a pojedou načas. Tohle by byla sebevražda. Proto mají nastavený systém kompenzací za zpoždění založený na násobcích 30/60 minut a důvodu zpoždějí – chyba dopravce je málokdy.

      Uznávání nejen slev, ale jízdenek mezi dopravci – hádejte, která z těch firem to blokuje nejvíc? 🙂

      To se mi líbí

Napsat komentář