Máte smůlu na zákazníky protože si vybírají tu nejlevnější variantu?


Dobrý den,

vracím se pomalu z blogerského důchodu. Odešel jsem, protože mi chyběla motivace pro psaní. Za ten rok jsem s celým teamem udělali několik zajímavých projektů z různých oblastí. Možná je motivace zpět. Uvidíme :)…

Mám smůlu na zákazníky, vybírají tu nejlevnější variantu. Takhle si včera postěžoval můj dobrý přítel a úspěšný podnikatel. Vzápětí mu přitakali další dva účastníci diskuse. Zeptal jsem se proč si myslí, že tomu tak je. Většina odpovědí spadala do kategorie – ekonomická krize, nutnost šetřit, velká konkurence. Nakonec jsme se pohádali, nevím zda to bylo více způsobeno výborným pivem nebo rozdílnými názory. Nicméně bych Vám rád dnes demonstroval co je hlavní příčinou, že si zákazníci vybírají nejlevnější variantu.

Pokud nabízíte 3 (BASIC, ADVANCED, PREMIUM) nebo více variant s různou cenou a necháte zákazníky si vybrat. Můžete zpětně zjistit, že zákazníci si vybírají tu nejlevnější variantu. V důsledku tak nastávají dvě nepříjemné situace:

  • Přicházíte o značnou část výnosů
  • Nejste schopni vašim zákazníkům nabídnout vyšší hodnotu a tím narůst jejich byznys

Hlavním důvodem není špatný design pricing page ani smůla na dobré zákazníky. Hlavním důvodem je vaše neschopnost vysvětlit přidanou hodnotu variant ADVANCED a PREMIUM pro zákazníka. Zákazník se v tu chvíli řídí cenou a jde logicky po nejlevnější variantě.

Podíl zákazníků, kteří si berou nejlevnější variantu může být ovlivněn i odvětvím nebo byznys modelem. Pokud nabízíte základní variantu zdarma bude ji pravděpodobně využívat největší podíl zákazníků. Na druhou stranu i Freemium byznys modely musí vydělávat i když jim např. na internetu stačí řádově jednotky procent platících zákazníků.

Když se podíváte např. na byznys model LinkedIn, zjistíte že free verzi používá zhruba 90 procent uživatelů. Tzn. 10% platících zákazníků je velice dobrý výsledek na sociální síť.

Nejlevnější varianta 1

Každopádně tohle číslo by mohlo být vyšší, kdyby dokázal LinkedIn, přesvědčit neplatící zákazníky aby začali platit. Sám jsem v minulosti tohle dilema z pohledu zákazníka řešil a několikrát odložil rozhodnutí přejít na placenou službu ze dvou důvodů:

  • Neviděl jsem dostatečnou přidanou hodnotu placené verzre (pokud se podíváte na ceník tak ani dnes tam není vidět, protože poslání 10 inmailů a identifikace kdo se díval na váš profil nemá hodnotu 50 Eur/měsíc)
  • Skok ze zdarma na 50 Eur/měsíc mi přišel velký

Nejlevnější varianta 2

Doporučil bych určitě LinkedIn komunikovat jinou hodnotu něž dnes dělá např. zvýraznit možnost detailnějšího vyhledávání u placené verze a snížit cenu/přidat první placené verze pod 30 Eur/měsíc.

Dobrou noc, jdu si připravit nabídku placené verze pro svoji manželku na dnešní večer…

11 komentářů

  • Pavel Krejčík

    To by mě moc zajímalo, jak to dopadlo s argumentací placené verze pro manželku. Viděl bych to na bouli na hlavě ;-))

    To se mi líbí

  • Dobrý den Vašku,

    taaaaaak dlouho chodím na neaktualizovaný blok a článek mě, popravdě a trošku se to bojím napsat, zklamal. Slabší téma, v podstatě je to pro mě recyklované téma jak nastavit product value na pomyslných vážkách vůči buyer´s price.

    Ale ať neubírám tu pochyběnou motivaci – články hltám, čtu rád a nejednou mě inspirovaly pro další nápady. Děkuji za obsah tohoto blogu.

    Díky, Adam

    To se mi líbí

  • Jinak přispěju svými myšlenkami k tématu z mojí poslední praxe. Hledal jsem do firmy vhodný nástroj pro masovou evidenci rozstříštěných projektů ve firmě. Vybíral jsem z asi gadzilionu programů, zkráceně: vybral jsem bezplatný program (název nepostuju), má svá omezení, ale nabízí totéž co jiné, něco málo navíc (2 praktické funkce) a dělá to zdarma. Až po přihlášení a aktivním používání jsem prošel jejich placenou nabídku za $ za rok s minimálním benefitem. Nevyužiju ji, protože poskytnutý benefit je zanedbatelný a i tak malá částka za rok neodpovídá mému pocitu a ochotě zaplatit.
    Co bych udělal jinak? Free verzi bych osekal o minimálně 3 funkce, které jsou určené pro byznys použití (napojení na outlook kalendář, export sestav do .xls a vytváření týmů o více jak 5 lidech). Toto by mě přimělo ty peníze poslat, aplikace je dobrá, osvědčila se a benefity by významně přispěly k mojí spokojenosti.

    To se mi líbí

    • Otázka je, či by ste si v provtnej voľbe nevybrali z gadziliónu programov iný, ktorý má uvedené 3 funkcie vo free verzii. V dnešnom závale ponuky programov už ani FREE nie je dostatočné lákadlo, aby to ľudia používali.

      To se mi líbí

    • Adame dobry den,
      situaci, kterou popisujete je typicka tak pro 30-40% nabidek. Vetsina benefit se vystrili pro free verzi a pak nezbude na placenou. V dusledku to znamena kratkodobou vyhru pro zakaznika, v delsim horizontu ale firma nema na inovace a udrzeni kvality pac vsichni jedou zadara.
      Diky za komentar!

      To se mi líbí

    • Někdy má smysl třeba omezit free verzi na určitý počet uživatelů, záznamů, nebo jiných operací za měsíc. Malé firmě stačí free verze, ale pokud firma poroste, při rozhodování o placeném sw bude jistě výhoda, že tuhle už všichni umí ovládat. 🙂
      Prostě je to velice specifická věc, záleží na typu sw a segmentu kam míří a čeho chce dosáhnout, myslím, že se to nedá příliš zobecňovat.

      To se mi líbí

      • Free verze u software je specificky priklad, ktery ma za cil presvedcit k vyzkouseni a k pozdejsi konverzi na placenou. V porovnani s nejlevnejsi verzi, ze ktere obecne vetsima zakazniku na vyssi nekonvertuje.Dekuji za komentar! Sent from my Priceberry From: Pricing idiot's BlogSent: Wednesday, November 12, 2014 11:08 AMTo: vlorenc@gmail.comReply To: comment+2iqhu618kq7h-siipm862h2c2@comment.wordpress.comSubject: [Pricing idiot’s Blog] Comment: „Máte smůlu na zákazníky protože si vybírají tu nejlevnější variantu?“

        a:hover { color: red; } a { text-decoration: none; color: #0088cc; } a.primaryactionlink:link, a.primaryactionlink:visited { background-color: #2585B2; color: #fff; } a.primaryactionlink:hover, a.primaryactionlink:active { background-color: #11729E !important; color: #fff !important; }

        /* @media only screen and (max-device-width: 480px) { .post { min-width: 700px !important; } } */ WordPress.com

        To se mi líbí

  • z jiného konce – dobrý obchodník by měl umět nejen najít, ale – hlavně – použít argumenty proč si má zákazník připlatit.

    To se mi líbí

  • Pingback: travelodge Promo code

Napsat komentář