Jak (ne)zpoplatnit informace na internetu?


Minulý týden jsem se na stránkách www.ihned.cz rozčílil, když se mi zobrazila následující hláška, abych zaplatil za zobrazení článku.

A to nejsem zastáncem internetového zpravodajství ZDARMA. Problém je v tom že:

  • Požadavek na zaplacení přišel bez jakéhokoliv varování či osvěty
  • Článek je převzatá PR aktivita a nemá pro mne větší informační hodnotu
  • Stejný článek je možné najít na jiných serverech ZDARMA
  • Požadavek na zaplacení je ošklivý

Pokud vás neodradil první pokus o požadavek na zaplacení a chcete za každou cenu zaplatit, dostanete se na tuhle stránku. Bohužel z matice možností 5 x 9 jsem byl dezorientovaný.

Tohle je další příklad diletantského přístupu, který může zmařit dobrý záměr. Moje doporučení:

  • Zjednodušit
  • Aplikovat pouze na prémiový obsah
  • Komunikovat

Fakt, že to jde udělat lépe, dokazuje slovenský model placeného zpravodajství Piano.

Na rozdíl od českého příkladu nabídka obsahuje:

  • Nabídku informací z 9 slovenských významných webů
  • Zákazník dostává na výběr alternativy placení (týden, měsíc, rok)
  • Celý postup placení je zobrazen pěkně a na jedné stránce

Věřte nebo ne, ale jenom design pricingových stránek může konverzi vašich zákazníků dostat na dvojnásobek. Palec nahoru putuje na Slovensko. Doufám, že se čeští vydavatelé budou schopni podobně dohodnout a kvalita obsahu stoupne úměrně s jeho cenou. Budoucnost placených informací na internetu je nevyhnutelná, ovšem vydělají na jen ti, co porozumí hodnotě svého obsahu a budou vědět jak ho zpeněžit.

Dobrou noc, jdu podívat, jak to vypadá ve světě s placenými blogy…

20 komentářů

  • Snazim se marne vyvolat neco placeneho na ihned.cz. Kde to tam je ???

    Tema hodnoty obsahu je vubec zajimave: napr zrovna ten web ihned nepusobi extra kvalitne: zahlavi obrovske, dtto paticka, vpravo hromady reklam, pod tim hromady odkazu na vse mozne a nemozne a vlastni obsah se krci nekde uprostred skoro ho v tom neni videt. Tak si tedy hodnotu nepredstavuji. Vypada to jakoby forma byla dulezitejsi nez obsah.

    Uvedu priklad z opacneho polu (i kdyz nejde o informace na internetu, tak pekne ilustruje jadro problemu): pocitacova hra Minecraft http://www.minecraft.net. Forma je doslova (podle dnesnich hledisek) hrozna – kostickovany 3D svet, postavicky a jine zive objekty hranate jak z lega, vsechny textury se kostickove rozpadaji jako spatny digi TV signal, vsechno se pohybuje trhane jak v pocatcich filmu v predminulem stoleti. Jak vubec muze byt v dobe HW 3D akcelerace, anisotropniho filtrovani, HDR, vpodstate temer realistickeho zobrazeni, neco tak priserneho vubec uspesne ???!!!….. Muze. Svedci o tom pres 2 miliony prodanych licenci po 10 € (kolik autori dosud POUZE BETA VERZE hry jiz utrzili si spocitate sami). Jak je to vubec mozne ? Jednoduse: hra ma uzasnou hratelnost. Muzete si svet libovolne prestavet, konstruovat ruzna zarizeni, stavet ruzne budovy, interagovat s jinymi hraci a milion dalsich veci. To je kvalitni obsah, za ktery lide radi zaplati, ac forma je skutecne desiva…

    To se mi líbí

  • České noviny by musely začít primárně nabízet kvalitní články, aby mohly přemýšlet o zpoplatnění obsahu 🙂 Aktuálně znám jediný web, kde to funguje a to je http://www.motejlek.com... a to jsou informace zcela jiného kalibru, než papouškování ČTK…

    To se mi líbí

  • I když mne současná online podoba Reflexu veskrze štve (fotogalerie se nedají prohlížet apod.), jedna věc se jim IMHO vcelku povedla a sice online objednávka: http://www.reflex.cz/objednat A zajímalo by mne prosím, co si o takto zpracované nabídce myslí Pricing idiot?!

    To se mi líbí

    • Pricing page je posledni stranka, kterou vidi zakaznik pred nakupem a nemela by ho nijak odrazovat. Existuje nekolik zakladnich principu, ktere pomahaji zvysit konverzi zakazniku (% podil kteri nakoupi vs. kteri se na strance objevi). Reflex tyhle parametry nesplnuje. Je sice lepsi nez ihned, ale ne o moc. Namatkou chybi mi tam varinata FREE (at uz trial nebo freemium), ktera zachyti vetsinu nerozhodnych. Cely proces objednavky by mel probehnout na jedne strane. Rozdily mezi cenami alternativ a hodnotou nejsou zrejme (lide ctou zleva doprava, tady je to zprava doleva). Takze nekde napul cesty, bohuzel pro Reflex. Pouhy redesign Pricing page by mohl zvysit konverzi o desitky procent… Diky za komentar!

      To se mi líbí

      • Je jasne, ze se ten Reflex inspiroval u Economistu, ale tady chybi ten „no-brainer“ prvek (což je zásadní chyba), protože tady máš tři různá čísla a musí nad tím vším přemýšlet a studovat to. Viz kousek TEDu, kde to Ariely prezentoval: http://youtu.be/xOhb4LwAaJk

        To se mi líbí

      • Vypada to tak, ze se inspirovali ale nepochopili…. Diky za komentar!

        To se mi líbí

      • Myslíte to tak, že zleva by měla být nejlevnější alternativa?
        Nemyslím si, že by se dalo zobecnit jako pravidlo. Zvyšování konverzního poměru není tak přímočaré a hodně záleží na segmentu, zpracování samotné stránky atd. Vždy je potřeba testovat (A/B testování) a měřit, tak se odhalí nejefektivnější varianta.

        Ale tato konkrétní stránka je samozřejmě špatná, o tom žádná 🙂

        To se mi líbí

      • Ano myslim si, ze zprava doleva zakazniky mate. Ctou zleva do prava a pak se zhora dolu. Tohl etvrzeni je ale postaveno pouze na mem nazoru.
        Diky za komentar!

        To se mi líbí

      • S Michalem jsme na ten Reflex ještě jednou společně koukali a identifikovali jsme tam opravdu i větší problémy, než že to je seřazeno zprava doleva. Třeba mizerné ceny a špatně řešené grafické záhlaví identifikující produkty (ale to jsou asi stejné věci, které měl na mysli P.I. výše: „Rozdily mezi cenami alternativ a hodnotou nejsou zrejme,“ jen to nezávisí pouze na řazení).

        To se mi líbí

      • Reflex bude se strankou v pohode, do te doby nez zjisti jakou muze mit konverzi dobre udelana stranka… Diky za komentar!

        To se mi líbí

  • Nemilá to ale story, ten případ hospodářek. Zpoplatňování obsahu po česku, nemám slov. Nejvíc mě pobavil ten vzhled požadavku na platbu – nic odpudivějšího jsem na webu širokodaleko a hodně dlouho nepotkal. A zvláště ne v případech, kdy se po mě chtějí peníze.

    Překvapilo mě, že slováci mají podobný projekt v takřka dokonalé podobě. Pravděpodobně si (narozdíl od HN) najali někoho, kdo rozumí UX a umí používat hlavu.

    Lukáši, za mě ten Reflex není moc dobrý. Je to sice pořád o několik levelů lepší, než HN, ale ideální příklad je IMHO ten slovenský. Na tom Reflexu jsou špatně čitelné rozdíly a trvalo mi (subjektivně) dost dlouho, než jsem pochopil a byl schopen si vybrat.

    To se mi líbí

  • V rychlosti dnes málokteré noviny předstihnou twitter, velká část článků jsou převzaté tiskovky nebo články bez hlubší znalosti tématu, opravdu málokdo si může zpoplatnit obsah s vědomím, že má něco co ostatní nemají a lidi to jako kvalitní informace rádi zaplatí.

    Ani bych snad neřekl, že je to placení obsahu počesku, mám pocit že víc jak polovina manažerů co o tom rozhodují chtějí zpoplatnit obsah protože na to tlačí vedení zeshora ale sami tomu nerozumí, nemají koncepci, nepoužívají správně hlavu a pak to takhle dopadá. To není jen česká záležitost …

    To se mi líbí

  • vďaka za pochvalu od môjho obľúbeného blogu 🙂

    Paradoxne, to naše platobné okno ešte neprešlo ani žiadnym užívateľským testovaním a je tam ešte viacero problémov, vzhľadom na extrémne krátke termíny je to len tak nastrelené od boku, ale jednoduchosť je naozaj absolútna priorita celého systému, a netradične dokázala táto požiadavka zvíťaziť aj nad požiadavkami účtovníkov, právnikov a podobne 🙂

    Inak cenotvorba Piana je výrazne inšpirovaná napríklad Poundstoneom (Priceless), konkrétne napríklad tri cenové hladiny, keďže chceme, aby ľudia platili mesačne, tak to dostali ako strednú „kompromisnú“ možnosť z troch a zavrhli sa iné obdobia, ktoré by zvýšili počet možností na výber a zrejme aj celkovú konverziu.

    To se mi líbí

    • Z meho pohledu tam postradam nasledujici: – rozdeleni pricingu do segmentu (tohle je stale jedna cena a jeden produkt), kde kazdy segment bude mit vlastni pricingovou stranku, tak jak vypada dnes ale s jinym produktem a cenou – pridal bych tam X days money back guarantee, ktera zvysi conversion – nejake trust factors (cislo na help line, certifikat bezpecnosti) – zakaznicek kladne reference

      Jinak jak jsem psal good job!

      Diky za komentar!

      To se mi líbí

      • Vďaka, nie úplne rozumiem, čo myslíte segmentáciou (keď reálne naozaj máme zatiaľ len jeden produkt, aby to bolo čo najjednoduchšie). Money back zvážime, to má niektoré úskalia, trust factors sú dobrá poznámka, ďakujem 🙂

        To se mi líbí

  • Zdravím,
    přestože firma má předplacené noviny a absolvoval jsem opruz se získáním hesel, tak jsem nakonec kvůli tomuto zrušil odběr novinek s iHned a přestal tam v podstatě chodit. POKAZDE když jsem se proklikl s newsletteru tak to furt něco chtělo :-(. Když už platím, chci pohodlí.

    To se mi líbí

Napsat komentář