Ceny si zaslouží větší Respekt


Znovu jsem se včera přesvědčil o dvou věcech:

  • Média nechápou pohled zákazníka na jejich produkty (tohle zejména platí o elektronických verzích)
  • Dobrý úmysl přinést zákazníkovi něco nového, může zabít nedůslednost při nastavení ceny a komunikaci

Tohle je můj příběh

Na vejšce jsem čítával Respekt, byl jiný a to se mi líbilo. Bohužel byl jiný i novinovým formátem. Nedal se číst v tramvaji, jak byl obrovský a tak jsem ho přestal kupovat. Pak se objevil nový barevný kompaktní formát a já zase začal číst. Ovšem do té doby, než se mi doma začaly hromadit časopisy. Přestal jsem. Včera jsem našel Respekt na Kindle. Bravo, jsou progresivní, jdu do toho. Bohužel pouze do té doby, než jsem viděl cenu. 7.99 dolarů za měsíc je více než zaplatíte za časopisy ve stánku tedy  je při kurzu 19Kč/USD  152 Kč, tedy o fous méně než 156 Kč, když si koupít Respekt ve stánku. Ta cena na Kindle není o moc vyšší, ale je.

Cena na Kindle je vysoká, protože:

  • Je to nový kanál, který je profitabilnější než tištěná verze, tak ho musím podpořit i nižší cenou, ať si na něj lidé zvyknou (můj sen jako nakladatele by měl být jen elektronická verze…)
  • Benefity, které poskytuje černobílá digitální verze, nejsou z mého pohledu vyšší než tištěné
  • V porovnání s další elektronickou verzí flash, které obsahuje i další bonusy je vyšší (viz. ceník dole)

Podíval jsem pak na ceník na internetu viz. dole.

 

Ceník jasně ukazuje, že nemají v Respektu úplně jasno:

  • Ta šedivá tabulka vzbuzuje strach
  • Nedokážu si vybrat je to nepřehledné, chybí logika
  • Nemůžu si vybrat jen elektronickou verzi pro Ipad, musím k tomu mít tištěnou

Dám jim ještě šanci, když zlepší ceny a jejich komunikaci, začnu je číst.

 Dobrou noc jdu si číst a vy zkuste odpovědět na následující jednoduchou otázku. Zajímá mne Váš názor.

16 komentářů

  • Economia má ve všech druzích předplatného neuvěřitelný chaos – např. když zaváděla respekt pro iPad – http://www.simindr.cz/nestastna-obchodni-politika-respektu/

    Pokud z té tabulky vyplývá, že nelze objednat jen iPad předplatné, tak je to o to divnější, protože v reálu to samozřejmě přes Appstore a in- app purchase jde a stojí to 69,99 euro, tedy méně než 2399 jak je v tabulce.

    To se mi líbí

  • Ono to může trochu složitější.

    1) Časopisy do Kindlu si teď kupují převážně early adopters, kteří na cenu nejsou moc citliví. Žádnou tabulkou cen se nezabývají, protože papírová verze pro ně není alternativa.

    2) Nevíme, kolik z ceny sežere Amazon. Může to být hodně.

    To se mi líbí

    • Souhlasim, ze to bude slozitejsi. Navic se bude Respekt ohanet, ze cenu stanovil Amazon. Tohle ale zakazniky nezajima. Early adopters nemusi byt citlivi na cenu. Existuji ale urcite psychologicke hranice, ktere jsou prekazkou pro koupi a ja tvrdim, ze cena vyssi nez tistena prekrocila tuhle psychologickou hranici a Respekt prichazi o hodne potencialnich ctenaru. Diky za kmentar!

      To se mi líbí

      • Já jsem si Respekt do Kindlu koupil, cenu tištěného jsem neznal a vůbec mě nezajímá. Dozvěděl jsem se ji náhodou až zde, a kdybyste to nezdůraznil, ani bych si nevšiml, že je nižší. Papírový Respekt má pro mne nulovou hodnotu (nemám ho kde koupit, nečetl bych ho, pokud špatně hoří, platil bych za jeho odvoz v podobě odpadu), v Kindlu si občas něco přečtu. Navíc jsem z Amazonu zvyklý, že e-book někdy stojí víc než papír a nevadí mi to, protože je pro mne praktičtější.

        Takže zbývá jen otázka, kolik lidí uvažuje podobně jako já, a to nejspíš ani jeden z nás neví.

        To se mi líbí

      • Pridal jsem do clanku jednoduchy dotaznik. Muzeme ziskat pohled vice ctenaru. Samozrejme to nebude statistky ok, ale diskusi to muze posunout spravnym smerem. Odpovidejte a uvidite vysledky. Diky za komentare!

        To se mi líbí

      • >Tohle ale zakazniky nezajima
        Co s tim ale mohl Respekt delat? Pokud by za Amazonem ocenenou cenu odmitl casopis pro Kindle prodavat, ctenari by o tento kanal prisli uplne. Prijde Vam to lepsi, nez soucasny stav?

        To se mi líbí

    • No ale můžou to dorovnat třeba tím že k verzi pro Kindle přidají aspoň ten online-archiv jako u tištěné verze.

      To se mi líbí

  • A ja si rikal, kde uz jsem neco podobneho cetl. A pak jsem si vzpomnel – Dan Ariely: Predictably Irational (hned prvni kapitola). Az na to, ze v tom prikladu to economist.com prodat umel.

    To se mi líbí

  • Filip Jirsák

    Podle diskusí při představení Respektu pro Kindle je to tak, že Amazon má nějakou cenovou politiku, která určuje minimální cenu takovéhoto časopisu. Respektu se snad podařilo během 3měsíčních jednání dojednat výjimku, což je současná cena. Pokud je na výběr mezi žádným respektem pro Kindle a Respektem pro Kindle za tuhle cenu, já volím druhou variantu.

    To se mi líbí

    • Ta situace ma dve roviny. Prvni je cena predplatneho na Kindle. Kde se muzeme bavit zda je vysoka nebo nizka, ale nic nevyresime. Nazor proti nazoru. Druha rovina je zmatek a zpusob komunikace, jak se ceny prezentuji a tam je to jednoznacne. Diky za komentar!

      To se mi líbí

  • Díky za to rozdělení do dvou rovin. Jsem zodpovědný za Respekt na Kindlu a tak se snad mohu vyjádřit k té první.

    V době, kdy jsme po dlouhém vyjednávání s Amazonem vyjednali alespoň trochu přijatelnou cenu pro obě strany, to vycházelo na cca 136 Kč za měsíc, tedy o dvacku méně než tisk. Dnes se ta výhoda ztenčila, ale pořád to, jak počítám, není více než tisk (jak se píše v článku).

    Bohužel podmínky Amazonu jsou hodně svazující a tak nemůžeme ani přidat třeba online archiv k předplatnému. Vůbec nevíme, kdo jsou naši předplatitelé. Snad se Amazon brzy vzpamatuje a opustí tuto uzavřenost a diktát cen.

    Co se týče druhé roviny, musím uznat, že ta tabulka spíše odrazuje od nákupu. Změnu mám v hlavě už pár týdnů (nejvíce asi od vaší přednášky na Webexpo 🙂 Kindle zákazníky tedy raději posíláme zatím na http://respekt.ihned.cz/kindle

    Díky za příspěvek a anketu.

    To se mi líbí

    • Doporučuji udělat pár základních změn.

      Cena pro Kindle – komunikujte, že cena je daná Amazonem, Dostaňte tam extra hodnotu (něco k tomu přilepte, co čtenáři ocení…, dejte tam komentare ctenaru, kteri jsou spokojeni, tady na blogu mate minimalne jednoho)

      Obecně ceník – dejte si všechny možnosti vedle sebe a zjednodušte komunikaci (pokud máte newslettery na 2 radcich u vsech variant dejte to do jednoho, seradte dle ceny, prevedte vsechny ceny na jednu jednotku cena za cislo)

      Jak jsem rikal ja osobne vam rad dam sanci kdyz to zmenite, pac mam Respekt rad. Az to zmenite dejte vedet a povesim tady ty zmeny.

      Upravil jsem v postu cenu, diky z upozorneni.

      Diky za vyjadreni!

      To se mi líbí

  • Koupit pouze iPad předplatné možné je; nepíšu samozřejmě, protože u Economie jeden nikdy neví. http://respekt.ihned.cz/ipad
    Jinak souhlasím, že cenová politika je podivná, i když chápu, že podmínky jak Amazonu, tak nejspíš i Apple jsou omezující. Proč ale nemůžu mít k iPad předplatnému přístup do archivu, to mi hlava nebere. V mém případě mě Respekt donutil přejít na nevýhodnější model (míval jsem přístup do archivu a četl Respekt na iPadu v PDF, pak PDF zařízli a nazdar). Cena předplatného mě až tak nezajímá, rozhodně jsem neřešil, zda jít mimo Apple store a něco ušetřit, ale co pociťuju, je ztráta hodnoty, kterou za těch 70 euro dostanu. Naštěstí pro Respekt mě pořád baví to číst, ale přijde mi to jako riskantní politika.

    To se mi líbí

  • přesně jste na to kápnul,a přestože jsem early adopter a přestože spíše afluentní, psychologicky mi prostě můj oblíbený časopis přijde pro kindle drahý, ať už jsou důvody jakékoliv na straně vydavatele, do doby, než půjde cena dolů, bohužel nekupuji… 😦
    PS mimochodem papírová verze má také výhody – bez obav si ji beru do vany… 🙂

    To se mi líbí

  • Mali by vyskúšať model Economist.

    To se mi líbí

Napsat komentář