Jak zjednodušeně nastavit cenu nového produktu?


Včera v TV redaktor oznámil rozprášení gangu, který natáčel S/M videa. No uvidíme jestli rosprášíte Vy mne za tohle video…

Video je výsledkem těchto událostí:

  • Slíbíte účast na GoToMarket Academy, která se koná o víkendech
  • Zjistíte, že nemáte volný víkend, protože zrovna jedete s dětmi sjíždět řeku
  • I přesto se rozhodnete se zúčastit a pošlete místo sebe video
  • máte cca. 15 minut na vysvětelní tématu, které s klientem probíráte normálně jeden den
  • Nemáte s novým formátem dostatek zkušeností
Výsledek:
  • Video, které zanechává více otázek než odpovědí
  • Zjištění, že krátké video se naprosto nehodí pro vysvětlení komplexních témat
Na druhou stranu, si říkám „alespoň jsem to zkusil!“ (Citace J. Nicholsona z Přeletu nad kukaččím hnízdem) a na rozdíl od některých svých přátel eperimentuji s věcmi, které nejsou nebezpečné. Jsem zvědavý na Váš feedback pomocí palců pod článkem.
Dobrou noc jdu se dívat na video…

GoToMarket Academy – Intro nastavení ceny from Pricing idiot on Vimeo.

Velice zjednodušený souhrn, co všechno zvážit pokud máte nový produkt. Video nahráno pro GoToMarket Academy 7/6/2011.

11 komentářů

  • Hodně zajímavé, díky!

    To se mi líbí

  • Cauko,
    cim natacas tieto svoje videa? dekuji

    To se mi líbí

  • Diky za video.. Shodou okolnosti jsem ve fazi zakladani startupu (ICT + nejake pokrocile technologie), takze s radosti vyzkousim aplikovat vase rady.
    Co se tyka Freemium, tak zde je kniha ktera stoji za precteni: http://www.amazon.com/Business-Model-Generation-Visionaries-Challengers/dp/0470876417/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1308652089&sr=8-1 Popisuje nejen Freemium, ale i dalsi BM. Tady (http://www.businessmodelgeneration.com/canvas) je potom canvas, ktery pouzivaji v knize. Velmi mi pomaha ujasnit si nektere otazky a vizualne a logicky identifikovat klicove veci v BM. Tak snad pomuze i nekomu z vas.
    Drzim vam palec nejen v podnikani a tesim se na dalsi videa.

    Igi

    To se mi líbí

    • Pokud delate ICT produkt tak Freemium rozhodne stoji za zvazeni, Na blogu je o nem samostatny clane, ktery vychazi z mych zkusenosti designu freemium modelu. Knizku a canvas znam, je to paradni kousek. Pouzivam modifikovanou verzi, kde je navic samostatny chlivek pricing.
      Diky za komentar!

      To se mi líbí

  • Děkuji Vám za Vaši práci. Vždy se od Vás rád naučím něco nového.

    To se mi líbí

  • Ahoj Vašku,

    děkuju za zajímavý video. O Freemium konceptu poslední dobou uvažuju taky, ale bojim se jedný věci, o který mluvil Jason Fried ze 37signals a to je právě ta zmiňovaná konverze.

    Pokud nabízím něco hodnotnýho, proč by za to neměli lidé platit hned od začátku? A není lepší mít pár platících zákazníků, než tuny neplatících? Nebo je poměrně zajímavý zamyslet se nad tímhle: Co je to za člověka, který hledá služby/produkty, které jsou zadarmo? A chci aby byl mým zákazníkem? Asi mi je z toho pohledu sympatičtější nějaká trial verze, kde má zákazník omezenou dobu na vzykoušení plný funkcionality a pak se musí chtě nechtě rozhodnout…

    To se mi líbí

    • Freemium je vhodny koncept pro digitalni sluzby, kde vas kazdy dalsi neplatici zakaznik nestoji nic, nebo velice malo. Zakladni vyhoda freemia je, ze uplne odstrani psychologickou barieru ceny. Uz I pouha 1 Kc bude mit o nekolik desitek procent horsi vysledky nez nula. Takze freemium vam pomuze zasahnout maximalni pocet uzivatelu a eliminuje problem s nastavenim ceny. No a na konverzi musite mit dostatecne silny argument (dobry produkt) pro zakaznika, aby zacal platit. Nicmene v tu chvili uz se lide naucili s produktem pracovat a nekteri navic sirili pozitivni info o vasem produktu dale. Free trial taky funguje, ale z mych zkusenosti je radove horsi. Diky za komentar!

      To se mi líbí

      • Zdravím. Freemium je určitě zajímavé. Nicméně v knize Running Lean jsem vyčetl pár varování před tímto modelem.
        Free není úplně free. Pokud máte 100 uživatelů, 100 tisíc nebo 100 milionů ty náklady se mění.
        Free uživatelé nemusí být vaše cílová skupina, která za ten produkt bude chtít platit. Free můžou preferovat jiné featury, než platiči. A pokud se budete řídit názorem free uživatelů, dostanete se do slepé uličky.
        Je vhodné začít s trial verzí a službu optimalizovat pro konverzi trial -> platič (tedy nabízet službu, kterou lidé chtějí a chtějí za ní platit). Jak bude toto fungovat, můžete ji osekat a udělat free verzi.
        Freemium se primárně hodí pro akvizici, naplnění funnelu potencionálními platiči. Předpokládá ale, že už máte to premium.

        Toť vše. Budu rád, když se k tomu vyjádří někdo z praxe.

        To se mi líbí

      • Mate pravdu, za podminek, ktere popisujete neni freemium nejlepsi reseni a dava smysl jedine kdyz mate i premium verzi. Nelze rict obecne ze freemium je nejlepsi a pak nic dalsiho neexistuje. Diky za komentar!

        To se mi líbí

Napsat komentář