Mít či nemít veřejný ceník?


Zda mít veřejný ceník plyne zejména ze standardů, které fungují v daném odvětví. Pokud většina konkurentů zveřejňuje ceny, tak nenásledovat znamená pro firmu obrovskou konkurenční nevýhodu. Stejně tak pokud se ceny běžně nezveřejňují, tak jejich zveřejnění zase dostane firmu do konkurenční nevýhody. A proto tuhle otázku nebudou řešit retailoví prodejci spotřebního zboží, protože veřejné ceny jsou standardem trhu. Nicméně v mnoha oblastech jako B2B (firma prodává další firmě) je tahle otázka poměrně klíčová. A obě varianty, kdy máte veřejné ceny na webu nebo je ukážete zákazníkovi až v určité části prodeje, mají svoje výhody a nevýhody a mohou existovat vedle sebe.

Výhody veřejného ceníku:

  • Vysílá signál upřímnosti zákazníkům a zvyšuje důvěryhodnost
  • Mnoho zákazníků považuje za férovou variantu oproti „zaplať dle cenové citlivosti“
  • Přitahuje zákazníky, kterým se nelíbí nedostatek transparentnosti u konkurence
  • Odrazuje ihned na začátku zákazníky, kteří nebudou ochotni zaplatit inzerovanou cenu

Nevýhody veřejného ceníku:

  • Zjednodušuje situaci konkurence, podseknout cenu
  • Způsob nastavení individuálních cen musí být konzistentní s hodnotou, kterou firma doručuje, jinak se stane, že nejlepší klienti zjistí, že platí nejvíce a firma nebude schopna vysvětlit rozumně proč
  • Způsob nastavení individuálních cen je náročnější
  • Nevyužívá možnosti zvyšování výnosů pomocí vyjednávání
  • Neumožňuje jednoduše komunikovat ceny všech možných variant služby/produktu

Ještě, než si vyberete jednu z variant, chtěl bych ukázat, že existuje ještě jedna střední a mnou preferované cesta, a to je mít veřejnou pouze část ceníku. Tahle varianta kombinuje výhody obou způsobů, tzn. můžete lákat zákazníky a zároveň využívat vyjednávací techniky a ztěžovat situaci konkurenci. Většinou je možné komunikovat výchozí/základní cenu, např. formou „od XXX Kč“.

Věděli jste, že až 80 % všech online ceníků je špatně sestavených, a tak ztrácejí firmám desítky procent výnosů? Chcete, aby Váš ceník byl dobrý a prodával? Na https://pricingskoleni.cz/product/jak-sestavit-cenik/ se můžete zdarma podívat na úvodní část školení, ve kterém Vás naučím, jak si v 19 jednoduchých krocích sestavit ceník, který prodává, bez nutnosti měnit ceny.

Dobrou noc…

Jeden komentář

Napsat komentář