Jak funguje auto(matická) SLEVA aneb může mít tenhle článek pro vás hodnotu +50.000 Kč?


Poznámka na začátek, pokud je váš čas drahý, přeskočte tento text. Návod jak získat slevu najdete na obrázku na konci tohoto článku.

Každý člověk se setkává s cenami v roli spotřebitele. Jsou ceny, které z hlediska spotřebitele nejsou významné  (např. cena zápalek, rohlíku, zubního kartáčku) a tak motivace vyjednávat SLEVU je poměrně malá. Na druhé straně ceny NEMOVITOSTÍ, AUTOMOBILŮ nebo CENA PRÁCE (mzda) představují zcela zásadní dopad do rozpočtu jednotlivce a proto je dobré vědět jak dosáhnout co největší slevy.

 Postupně zde na blogu rozeberu všechny tři kategorie. Dnes se zaměřím na cenu nových OSOBNÍCH AUTOMOBILŮ (OA) z pohledu spotřebitele a jak dosáhnout maximálná SLEVY při jejich nákupu.

Podstatou každého jednání o ceně je znát informace o tom co se děje na trhu. Proto na začátek trocha čísel ve  formě tabulky, barevné tak, že by se ani Máňa “co chodila s fízly” nemusela stydět.

Cose dělo na trhu OA v roce 2009?

Zorientovat se ve změti „statistik“, většinou vytržených z kontextu, není vůbec jednoduché. Poměrně dobrým zdrojem dat pro trh s OA jsou stránky Asociace dovozců automobilů. Navzdory častým prohlášením zejména výrobců o krizi je překvapivé, že trh s novými OA rostl loni zhruba o 13%!  Podrobnosti viz. tabulka. Český trh táhne Ford, WV a Škoda, ta v minulém roce významně snížila tuzemské ceny a navíc profitovala ze šrotovného zavedených v sousedních státech. Ceny osobních automobilů šly také dolů, o kolik přesně je těžké určit, neboť výrobci maskují slevy dodatečnými výbavami “ZDARMA”. Můj odhad je pokles okolo 10%.

Co se se stane na trhu OA v roce 2010?

CENY BUDOU KLESAT i nadále. Zde jsou nejdůležitější argumenty:

  • NABÍDKA BUDE STEJNÁ, neboť výrobci se snaží neomezovat svoje výrobní kapacity. Omezení kapacit, rozuměj propouštění lidí, znamená obrovské náklady.
  • POPTÁVKA BUDE NIŽŠÍ, protože nezaměstnanost bude stejná nebo dokonce poroste a spotřebitelská důvěra tak odsune nákupy zbytného zboží (to které nutně nepotřebujete) do budoucna.
  • Cena zahraničních OA je ovlivňována KURZEM KORUNY, pokud ten nebude oslabovat, což zatím moc nedělá, cena aut zahraničních OA neporoste.
  • Spotřebitel zvažuje při koupi nového OA alternativu ojeté OA, CENY OJETÝCH OA BUDOU KLESAT v roce 2010, možná až o 20%

Jak vidíte situace pro výrobce a prodejce OA nic moc, budou krvácet. Dále uvádím návod jak je zaříznout ješte trochu víc a vyjednat pořádnou slevu. Nevysvětlujte si  můj přistup faktem, že bych byl zlý člověk. Jde o BYZNYS, nic osobního.

Tady je návod, plus souhrn na obrázku.

PROČ je možné sjednat slevu?

Protože prodejce s tím předem počítá! Pro pochopení je nutné vysvětlit, jak se tvoří tzv. ceníková cena – ta nalepená za oknem auta. Vězte, že ceníková cena je pouze startovací bod pro vyjednávání. Prodejce vychází z následující struktury:

  • Reálná cena – fakturovaná od výrobce cena, snížená o objemové bonusy vyplacené následně výrobcem.
  • Fakturovaná cena – cena za kterou výrobce prodá OA prodejci.
  • Ceníková cena – fakturovaná cena, zvýšená o prodejní marži prodejce.

Mezi reálnou cenou a ceníkovou cenou je v USA zhruba 13% marže (více zde). Přesný údaj z ČR neznám,  může být jiný, ale pro zjednodušení předpokládám, že bude podobný. To znamená, že pokud vyjednáte slevu 13% , prodejce pořád není ztrátový (platí v průměru).

KDE je možné nejpravděpodobněji získat slevu?

Jednoznačně u největších prodejců, neboť ty nakupují od výrobců za nejnižší ceny (uplatňují množstevní nákupní slevu ve formě objemových bonusů). Dále pak pravděpodobně budou prodejci ochotni jednat o snížení ceny u značek, které se loni/letos na trhu moc neprodávaly.

KDY je nejlepší žádat slevu?

Každý prodejce dostává objemové bonusy, které se vztahují minimálně ke konci roku. Proto je před koncem roku prodejce ochoten prodat OA i se ztrátou, pokud mu pomůže prodaný OA k dosažení plánovaného objemu. Další vhodný termín pro nákup OA je před uvedením nového modelu na trh, staré modely tak ztrácí reálnou cenu.

JAK dosáhnout slevy?

Musíte vyjednávat. Existuje spousta taktik, zde jen několik základních:

  • Nekřičte nahlas tohle auto miluju, tvařte se, že je to jedna z mnoha variant
  • Držte emoce na uzdě a proberte cílovou cenu s někým nezaujatým (nazapomínejte, že manžel/manželka NENÍ nezaujatý/á :))
  • Mějte připravené požadavky (např. zimní pneu) , které hodíte na stůl, když je už  obchod před uzavřením, prodejce bude více otevřen ke kompromisu
  • Buďte připraveni odejít a dejte to prodejci najevo

Toť vše. Jen doufám, až tohle bude číst můj prodejce Subaru, že mě u vyjednávání nezařízne…

Jeden komentář

Napsat komentář