Kdo si počká, ten se brzy dočká i pádu CENY Ipadu


Mé znalosti řecké mytologie jsou zhruba na úrovni idiota, ale tak nějak TUŠÍM, že Ikarus měl nějaký pád. Mé znalost pricingu jsou na nepatrně vyšší úrovni a tak VÍM, že cena Ipadu zaznamená také brzký pád. Chcete znát důvody? Čtěte dále.

Když Apple představil v únoru 2010 ceny Ipadů, vetšina komentátorů byla příjemně překvapena dvěma fakty:

  • Cena základní verze na úrovni 499 USD je nižší než se očekávalo
  • Produktová řada čítající 6 verzí představuje na Apple nadstandardní nabídku

Je zřejmé, že se Steve Jobs rozhodl vyměnit starou za novou… Mám samozřejmě na mysli změnu pricingové startegie. Stará pricingová strategie = vysoká cena, úzká produktová řada. Nová pricingová strategie = neutrální cena, širší produktová řada. Změna strategie tak dokazuje, jak moc je Ipad pro Apple důležitý. To potvrzuje i Jobsův výrok, popisující tablet jako zatím nejdůležitější produkt, který doposud vytvořil.

Proč změna strategie?

Fakt, že cena základní verze Ipadu je relativně nízká, má svůj význam. Ipad je totiž něco jako KLÍČ (hardware) k branám dalších odvětví např. muzika, video (content), aplikace (software) apod. Tahle odvětví budou nebo už mají několikanásobně větší ziskový potenciál než samotný přistroj. Apple tohle ví, takže základní cenu Ipadu posunul hodně nízko. Na tomto obrovském trhu se pohybyjí tři hlavní hráči Apple, Google a Microsoft. Apple a Microsoft už mají jak PC, telefony i tablety. Google má zatím jen telefon.  No a pak se tam pohybují další “menší” hráči např. Amazon a jeho “babička” Kindle. Každý z těchto hráčů ví, že čím více klíčů prodá, tím v budoucnu budou vyšší zisky.

Jakou má Apple na Ipadu marži?

Cena bez variabilních nákladů představuje ziskovou marži +100%! Což není vůbec špatné i k výhledu jak budou ceny jednotlivých komponent klesat. V tabulce nejsou započítány fixní náklady, ale i tak lze předpokládat, že celková čistá marže bude hodně nad 40% (samozřejmě bude záležet na objemu prodejů, jak naředí fixní náklady na kus – marketing, Jobsův plat, právní spory s Nokií apod.).

Jak tohle všechno vnímá zákazník?

Zákazník zvažuje u každého produktu dva faktory, BENEFITY = co mu produkt přináší a CENU = co za to zaplatí. Na hodnotové mapě  dole (vysvětlení zde) pak vypadá současná situace následovně. Skupinu elektronických čteček představuje Kindle, je nejlevnější, ale také toho umí nejméně, pak se na trhu objeví Ipad, umí toho více a je dražší. Co bude následovat?

  1. Objeví se tablety na konnkurenčních platformách (hlavně Windows), které nebudou stát o moc více než Ipad, ale boudou mít více funkcionalit
  2. Amazon bude muset inovovat svůj Kindle (barevný display, browser, aplikace)
  3. Apple  zlevní (nejpravděpodobnější varianta)
  4. Nebo Apple představí Ipad s lepšími vlatnostmi

Bude válka…

… bude světová, ale nebude III., bude to MATKA VŠECH CENOVÝCH BITEV. Ceny Ipadů půjdou hodně dolů. Zde jsou důvody:

  • v tuhle chvíli nejde o cenu přístroje, ale o to ZÍSKAT CO NEJVĚTŠÍ PODÍL NA TRHU se zařízeními, která budou generovat zisk do budoucna přes dodatečné služby
  • tablety  brzi představí další světoví hráči
  • v historii Apple již zlevňoval produkty brzy po uvedení na trh, pokud se jim nedařilo naplňovat prodejní očekávání (zlevnění Iphone o 200 USD 2 měsíce po premiéře)
  • vysoká výrobní marže

 Jsem přesvědčen, že před vánocemi 2010 bude Ipad k dostání za méně než 299 USD. Přesvědčil jsem i vás? Ne. Tak se pojďme vsadit…

9 komentářů

  • Pingback: Apple – matka všech cenových bitev právě začala! « Pricing idiot's Blog

  • Tentokrát to nevyšlo

    …cena, jakkoli o ni tu jde, není všechno. Konkurenční prostředí se zatím nekoná, a při čtyřech milionech prodaných kusů a ohromné poptávce nemá Apple žádný důvod měnit cenu.

    (Znalost produktu a trhu je zkrátka taky třeba – jakkoli v případě iPadu ji neměl nikdo.)

    To se mi líbí

    • pricing idiot

      Vsazel jsem na informaci, ze HP predstavi lepsi tablet pred vanocemi. To se nestalo. Cena Ipadu se tedy nemeni…..

      To se mi líbí

      • Tyhle odhady – a že se jich objevilo plno – se ukázaly spíš jako wild guesses; marže na papíru vypadá možná dramaticky, ale v praxi za cenu iPadu nikdo nic podobného na trh dostat nedokázal. Až k tomu dojde – uvidíme. (Nicméně soudě podle vývoje, iPad zlevňovat nebude, spíš Apple dodá další hodnotu – e.g. kamera na Face Time a podobně. Zvlášť když se ukázalo, že cena rozhodně není překážka.)

        To se mi líbí

  • no vianoce za nami a ipady stoja stale tolko isto. fail?

    To se mi líbí

    • pricing idiot

      Jednoznacne muj fail! Duvody: – HP nedodal slibovany slate s lepsimi parametry – Amazon zatim nepredstavil barevny Kindle (Je tu sice Nook color, tehle brand neni pro Apple konkurence) Cenova bitva bude, bohuzel pro nas spotrebitele pozdeji. Diky za komentar!

      To se mi líbí

  • Kindle a iPad jsou v současnosti produkty, které si až tak nekonkurují. Zatímco Kindle je optimalizován na dlouhou výdrž a neunavování očí, iPad je tu na relativní univerzálnost a interaktivitu. Dovedu si představit člověka, který by vlastnil oba výrobky. Posun by zde mohla udělat technologie Pixel Qi, která je prý mezi e-inkem a klasickým displejem.

    Jinak hrátky s cenami si mohou IMHO dovolit spíše velké a zavedené společnosti.

    To se mi líbí

Napsat komentář